Magdalena Andersson lovar ytterligare skattemiljard till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 29 augusti 2022
- av Redaktionen
Dmytro Kuleba, statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Anne Linde(S).

När Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba besökte Stockholm la den svenska regeringen fram ännu ett stödpaket till Ukraina. Det handlar om ytterligare en miljard kronor som utlovas från svenska skattemedel, varav hälften är öronmärkt till direkt militärt stöd. Kuleba uppmanar dock Sverige att skicka ännu mer vapen.

– Jag lovar att Sverige kommer att fortsätta vara en nära vän, säger Magdalena Andersson och lovar vidare att Sverige och EU kommer att fortsätta assistera Ukraina på olika sätt både under och efter kriget.

Även om Kuleba var nöjd med att Sverige fortsätter skicka pengar och militär utrustning till Ukraina var han också tydlig med att man vill ha ännu fler svenska vapen.


Annonser:


– Tack för fortsatt stöd och för tillkännagivandet av det nya paketet, men så länge kriget fortsätter kommer vi att be om mer vapen.

Han hoppas vidare att Sverige som ordförandeland i EU nästa år kommer att arbeta aktivt för att Ukraina ska kunna bli medlem i den europeiska unionen och säger att man har tydliga ”förväntningar” på hur Sverige ska agera.

– När ditt land är i krig är det inte lätt att planera så långt framåt men vi har vissa förväntningar på Sveriges ordförandeskap.

I övrigt vill Kuleba se ytterligare sanktioner mot Ryssland och olika former av stöd till den ukrainska militären. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Sverige tidigare skickat tusentals pansarskott till Ukraina – trots att det saknades folkligt stöd för detta.

Nya Dagbladet har också skrivit om hur svenska militära instruktörer ska utbilda tusentals ukrainska medborgare i krigföring och hur Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) inte utesluter att Sverige snart kan börja tillverka vapen direkt åt den ukrainska militärapparaten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.