Sverige kan snart tillverka vapen åt Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 12 augusti 2022
- av Isac Boman
Peter Hultqvist och det svenska artillerisystemet Archer.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) utesluter inte att Sverige snart kan komma att börja producera vapen direkt till Ukrainas militär. Sedan tidigare har tusentals svenska pansarskott skickats ner för att användas i kriget.

Under torsdagen sammanträdde försvarsministrar från 17 länder i Köpenhamn under en konferens med syfte att diskutera hur man på olika sätt ska bistå Ukraina i det pågående kriget. Det handlar framförallt om att assistera med militär utbildning, minröjning och direkt vapenproduktion.

Som Nya Dagbladet tidigare rapporterat har Sverige redan annonserat att man kommer att avsätta 120 militära instruktörer för att utbilda ukrainska soldater – och framöver kan ännu mer resurser komma att läggas på denna träning.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist utesluter heller inte att Sverige kommer att börja producera vapen åt den ukrainska militären – någonting Slovakien, Polen och Tjeckien redan sagt ja till att göra.

– Det handlar om att utnyttja produktionslinjer i olika länder för att producera vapen som direkt kan levereras till Ukraina… Vi räknar med att konflikten blir långvarig och därför menar vi att de leveranser som hittills varit ska kompletteras med direkt produktion.

Ukrainas militär vill framförallt ha artillerisystem och enligt Hultqvist är det för tidigt att säga huruvida Sverige snart kommer att börja tillverka vapen direkt åt de ukrainska styrkorna.

– Det är inget som jag utesluter, men det är för tidigt att säga. Vi är med i alla tre dimensionerna på ett positivt sätt, men sen får vi i slutändan se hur vi lägger upp alltihop.

Sverige har tidigare skickat tusentals pansarskott till Ukraina – ett beslut som också fick skarp kritik och som av många betraktades som ett avsteg från den svenska neutralitetsprincipen.

Vidare står det klart att en särskild fond ska inrättas där länder kan skänka pengar som öronmärks för vapenproduktion till Ukraina. I september ska ett nytt möte hållas med 26 deltagande länder och där ska ”mer konkreta beslut” kring hur stödet till Ukraina kan intensifieras tas, skriver SVT.

TT rapporterar att cirka 15 miljarder kronor samlades in under den gångna konferensen och skriver även att Storbritannien lovat att skicka ytterligare artilleri till landet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!