Sverige ska utbilda 10 000 ukrainska soldater

Kriget i Ukraina

publicerad 8 augusti 2022
- av Markus Andersson
Sveriges försvarsminister utesluter inte heller fler vapenleveranser till Ukraina.

Cirka 10 000 ukrainska medborgare ska under året genomgå en militär grundutbildning i Storbritannien och den svenska Försvarsmakten har lovat att avsätta 120 instruktörer för ändamålet. Försvarsminister Peter Hultqvist (S)  utesluter heller inte att Sverige skickar ytterligare vapenleveranser till Ukraina framöver.

– Det är viktigt för att Ukraina ska kunna upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga, säger statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff i Boden tillsammans med försvarsministern Peter Hultqvist (S).

– Det är viktigt att utveckla stödet till Ukraina på olika sätt. Vi har skickat fem olika vapen- och materielleveranser hittills från svensk sida. Det här är ett nytt sätt att utveckla stödet till Ukraina, kommenterar Peter Hultqvist.

För svenska skattebetalare landar kostnaden på cirka fem miljoner kronor och instruktörerna ska inledningsvis utbilda ukrainska soldater till och med den 31 december i år.

Hälften av de 120 svenska instruktörerna kommer att befinna sig i Storbritannien samtidigt och enligt makthavarna kommer utbildningen av ukrainsk militär ha ”ringa påverkan på Försvarsmaktens övriga verksamhet.”

– Det är avvägt i förhållande till att Försvarsmakten ska kunna klara de utbildningar och mål som man har i sin verksamhet, säger Hultqvist.

Den grundläggande militära utbildningen som sker på brittiskt initiativ tar 21 dagar per deltagarkull och sammanlagt kommer cirka 10 000 ukrainare att genomgå utbildningen i Storbritannien. När utbildningen är klar återvänder deltagarna för tjänstgöring i den ukrainska armén.

– Det handlar om grundläggande militär utbildning där sjukvård, vapentjänst, strid, folkrätt och krigets lagar ingår som huvudmoment, förklarar försvarsministern.

Under pressträffen uteslöt Hultqvist inte heller att Sverige framöver kan komma att skicka ännu fler vapenleveranser till Ukraina – detta ska diskuteras på en internationell konferens i Köpenhamn under veckan.

– Vi ska ha ett uthålligt och långsiktigt stöd till Ukraina. Vi har skickat vapen och materiel i fem omgångar tidigare och stödet från Sverige och de andra europeiska länderna måste fortsätta. Det kan ta sig i olika former och uttryck, som en kombination av nationellt stöd direkt men också tillsammans med andra.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!