M och S kan göra sämsta EU-valet någonsin

EU-valet 2019

publicerad 19 maj 2019
Sverigedemokraterna går mot ett rekordval medan Moderaterna mot ett rekorddåligt resultat

Med en vecka kvar till EU-valet är nästan var tredje väljare osäker på vad denne ska rösta på. Enligt Sifos väljarbarometer så riskerar både Moderaterna och Socialdemokraterna att göra sitt sämsta EU-val någonsin.

För Sverigedemokraterna är det viktigt att lyckas mobilisera sina väljare att gå och rösta i valet, annars kan partiet komma att göra ett dåligt val. SD:s väljare är tillsammans med Moderaternas nämligen de som är mest skeptiska till EU-valet, skriver Göteborgsposten.

Enligt Sifos senaste undersökning får Socialdemokraterna 21,9 procent, vilket i så fall innebär att de har tappat fem procentenheter de sista tre månaderna. Sverigedemokraterna bedöms bli näst största parti med omkring 20 procent och Moderaterna, som tappat många väljare till Kristdemokraterna ligger på 13,5 procent av rösterna.


Annonser:


Kristdemokraterna bedöms också gå framåt starkt och få mer än 11 procent av rösterna, i Stockholm är partiet redan större än Moderaterna och har där 17,5 procent.

– Den nya Sifon, en vecka före EU-valet, utvecklar sig till en mardröm för de stora regeringsbärande partierna i Sverige. Nu har ju de stora partierna aldrig gjort kanonbra EU-val, men trenden är hemsk, säger Henrik Ekengren Oscarsson till GP.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet ligger under 10 procent i undersökningen, Centern på 7,6 och Liberalerna skulle enligt väljarbarometern få drygt fyra procent av rösterna.

 


Markus AnderssonLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.