Utsattes för karaktärsmord av SVT för sin vaccinkritik – nu stämmer hon staten

Desinformationen i medierna

publicerad 23 januari 2023
- av Markus Andersson
Linda Karlström
Den 7 och 8 februari ska Linda Karlström rättsligt pröva statens ansvar för SVT:s journalistiska metoder i Stockholms tingsrätt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SVT:s reportrar presenterade sig falskeligen som “oroliga småbarnsföräldrar” och låtsades vara vänner till den ideellt engagerade vaccinkritikern Linda Karlström, själv småbarnsmamma, under mer än ett års tid. Det verkliga syftet bakom det påkostade projektet var att kunna filma henne i hennes hem och sedan genomföra ett karaktärsmord i den skandaliserande serien ”Vaccinkrigarna”.

Med hänvisning till Europakonventionens stadgar prövar Linda Karlström nu statens ansvar för bland annat det omfattande intrånget i privatlivet från statskanalens sida i ett mål som tas upp i Stockholms tingsrätt den 7-8 februari.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur SVT:s påkostade projekt under falsk identitet sökt kontakt med vaccinkritiska företrädare genom att reportrarna utgett sig för att vara “oroliga småbarnsmammor”, där den statliga tv-kanalen lade ner omfattande resurser på ett projekt att få Linda Karlström att framstå som klandervärd och kontroversiell.

I eftermälet pekade hon på att reportrarna brutit mot vedertagen pressetik med sitt agerande.

De har behandlat mig som om jag vore en brottsling, trots att jag är en rättskaffens medborgare. Mina brott tycks vara att jag inte passar in i åsiktskorridoren. Både Sverige och Finland har åsiktsfrihet, och människors olika åsikter får inte utan deras vetskap och medgivande registreras och hängas ut till allmän bespottning. Sådant sysslar man med i diktaturer”, kommenterade hon.

Det faktum att SVT skickat ut infiltratörer är också skälet till att Linda Karlström lämnat in en stämningsansökan mot svenska staten till Stockholms tingsrätt. Hon hänvisar i stämningen till att denna genom Förvaltningsstiftelsen bär det yttersta ansvaret för programmets innehåll och de metoder SVT använt sig av.

Åberopar Europakonventionen

Hon hänvisar till att det kan röra sig om övergrepp och brott mot Europakonventionens stipulerade rättigheter, där hon bland annat menar att staten ”genom den osakliga och förvrängda framställningen i Vaccinkrigarna utövar psykologisk påtryckning” och aktivt hindrat henne från att utöva sin livsåskådning och yttrandefrihet. Hon tillägger att det rör sig om ett ”omfattande intrång i privatlivet” och att hon ”alltjämt utstår en psykologisk påtryckning som hämmar hennes friheter” och stämmer därför svenska staten på 150 000 kronor.

Innan dokumentären sändes var Linda Karlström även engagerad i flera lokala idrottsföreningar – klubbar som valde att ta avstånd från henne som en följd av programmet. Även Kronoby kommun som kort dessförinnan utsett Karlström till ”årets tränare” valde att bryta med henne helt.

Tidigare har produktionens ansvariga utgivare anmälts för förtal, men någon förundersökning inleddes aldrig. Granskningsnämnden för press, radio och tv har friat dokumentärserien och menar alltså att den uppfyllt myndighetens krav på bland annat saklighet och opartiskhet.

Den 7 och 8 februari ska det civilrättsliga målet upp i Stockholms tingsrätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!