Liberalerna vägrar regera med SD

Valet 2022

publicerad 12 september 2022
- av Redaktionen
Richard Jomshof (SD) och Karin Karlsbro (L).

Trots att Sverigedemokraterna av allt att döma går om Moderaterna och blir landets näst största parti vägrar Liberalerna fortsatt att släppa fram en regering där SD ingår.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof kallar resonemanget ”löjligt” och menar att L fortfarande lider av ”SD-tourettes”.

– Nu är vi ju ett större parti än vad Moderaterna är. Jimmie Åkesson har också varit väldigt tydlig med att vi någonstans också måste förvänta oss en utdelning som står i proportion till vår storlek. Det är klart att det är många som tycker att Jimmie Åkesson borde bli statsminister för att SD är största partiet, säger Jomshof.

– Vi måste kunna prata om ministerposter och talman igen och presidieposter i de olika utskotten, fortsätter han.

Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro står dock fast vid att hennes parti vägrar att sitta i regering med Sverigedemokraterna och kommer att stoppa en sådan regeringskonstellation.

– Vi har gått till val på en liberal borgerlig regering – en regering där inte Sverigedemokraterna finns med, och det är naturligtvis det vi ska hålla fast vid.

– Jag upprepar det vår partiledare har sagt många gånger under valrörelsen. Liberalerna släpper inte fram Sverigedemokraterna i regering, förtydligar hon.

Jomshof är inte imponerad av Liberalernas ställningstagande som han kallar för ”otroligt löjligt” och han menar att det är mycket tråkigt att Liberalerna fortfarande inte har lyckats släppa sitt hårdnackade SD-motstånd.

– Det är ju någon sorts SD-tourettes som vissa människor har, och jag beklagar att L har det fortfarande. De måste ta sig förbi det här, konstaterar Jomshof.

– Det är klart att jag hellre hade sett att de (L) och MP ramlade ut – helt ärligt, men nu är de ju invalda och Liberalerna behövs ju.

Enligt preliminär valdata får M, KD, L och SD tillsammans 175 mandat – detta att jämföra med 174 mandat för S, V, MP och C. Sverigedemokraterna ser ut att landa på cirka 20,6 procent av rösterna – och blir alltså större än Moderaterna för första gången.

Under måndagseftermiddagen anlände Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Moderaternas kansli för att diskutera möjligheterna att bilda en ny regering.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.