Liberalerna ser ut att tappa EU-plats

publicerad 5 maj 2024
- av Redaktionen
Karin Karlsbro är för närvarande Liberalernas enda ledamot i EU-parlamentet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Liberalerna ligger i dagsläget under spärren och riskerar att tappa sin enda plats i EU-parlamentet i sommar. Även C och KD ligger risigt till och kan bli helt utan representation i Bryssel framöver.

Det är statskanalen SVT som, tillsammans med Verian, genomfört en väljarbarometer baserad på cirka 1900 intervjuer och där deltagarna ombads svara på vilket parti de tänker rösta i årets val till Europaparlamentet.

Liberalerna, som också är Sveriges mest uttalat EU-vänliga parti, får bara 3,7 av rösterna och hade således heller inte kommit in i parlamentet, där spärren är 4 procent. Kristdemokraterna får 4,2 procent – mer än en halvering jämfört med förra valet. Centerpartiet landar enligt undersökningen på 4,5 procent – jämfört med 10,8 i föregående val.

– Partierna får svårt att behålla alla sina mandat som det ser ut i dag.. Det kommer krävas en bra valrörelse för att Liberalerna ska få ett mandat, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, men menar att det ännu inte är kört för något av de tre partierna.

– Rörligheten i väljarkåren brukar vara stor i EU-val, om någon lyckas bra i en debatt kan det lyfta ett parti till exempel, fortsätter han.

S – störst som vanligt

Stödet för V och MP är dock förhållandevis starkt med 9,5 respektive 8,8 procent. Enligt Söderpalm uppger också deras väljare i högre grad än övriga partiers att de kommer att rösta i EU-valet.

Noterbart är också att 4,2 procent av väljarna uppger att de i EU-valet kommer att rösta på ett parti som inte sitter i Sveriges riksdag – och i den gruppen är Sara Skyttedals ”Folklistan” störst med 1,5 procent av stödet.

Allra största parti ser i vanlig ordning ut att bli Socialdemokraterna. Knappt 30 procent av de tillfrågade uppger att de ska rösta på S i valet – följt av M (18,3) och SD (17,9).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!