Larm om lustgas ökar kraftigt

publicerad 13 juni 2024
- av Sofie Persson
Lustgas köps ofta i ballonger.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samtal till Giftinformationscentralen gällande lustgas har nästan fördubblats jämfört med samma period förra året. Över 80 procent av samtalen från sjukvården gäller unga personer.

Lustgas säljs lagligt i Sverige och har blivit populär som partydrog under senare tid, där även vissa barer säljer ballonger med lustgas.

Under första halvan av förra året fick Giftinformationscentralen totalt 243 samtal om lustgas. I år har det under samma period kommit in 427 samtal.

När man andas in lustgas får man ett kort rus under ett par minuter men det kan också orsaka allvarliga skador, varnar man. Bland annat föreligger risk för nervskador, svimning, köldskador och blodproppar. Det kan också orsaka psykiska problem som ångest och hallucinationer, bland annat på grund av att lustgasen förstör vitamin B12.

S vill se förbud

Främst kommer samtalen från sjukvården, där över 80 procent handlar om personer i åldern 15–29 år, och man menar att det är en relativt jämn könsfördelning.

Centralen varnar för att lustgasfyllorna troligen kommer att fortsätta i samma takt under sommaren.

Vi ser allvarligt på att det är så många som fortsätter att använda lustgas i berusningssyfte, säger Jenny Bång Arhammar, tillförordnad verksamhetschef vid Giftinformationscentralen.

Tidigare i år lämnade Socialdemokraterna i Sigtuna in en motion om att förbjuda användning av lustgas i berusningssyfte för att skydda kommunens barn och ungdomar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!