Socialdemokrater vill se lokalt lustgasförbud

publicerad 17 maj 2024
- av Sofie Persson
Lustgas kan bland annat orsaka skador på nervsystem och ryggmärg.

Socialdemokraterna i Sigtuna vill införa förbud mot att använda lustgas i berusningssyfte. Skälet som anges är att man vill skydda kommunens barn och ungdomar.

Lustgas får säljas lagligt i Sverige, men har sedan en tid tillbaka också rapporterats användas som partydrog av unga. Barer har också rapporterats för försäljning av ballonger med lustgas .

Nu har Socialdemokraterna skickat in en motion om att förbjuda försäljning av lustgas i berusningssyfte i Sigtuna kommun. I motionen beskrivs bland annat att föräldrar och polis allt oftare hittar tomma gaspatroner och trasiga ballonger.

Jag har skrivit den här motionen för att lustgas är livsfarligt och kan ge ungdomarna som drar i sig den bestående hjärnskador. I värsta fall kan någon dö, säger Marie Axelsson (S) till Mitt i Stockholm.

Risk för nervskador

Lustgas fungerar så att man får ett väldigt kort rus där man kan bli lite snurrig i huvudet och känna glädje. Tar man mycket kan man få syrebrist i benen och behöva amputera dem, förklarar polisen John Norberg.

– Men det kommer inte att hända alla och inte just där och man kommer inte upp i en sådan berusning att man blir föremål för ett ingripande, säger han.

Vidare kan det ge skador på nervsystemet och ryggmärgen genom att kroppens B12-vitamin avaktiveras. Riskerna ökar också i samband med andra droger eller alkohol.

Platserna där man vill att förbudet ska gälla är bland annat anläggningar för idrott och motion, badplatser, begravningsplatser, kommunala förskolegårdar och skolgårdar samt stationsområdet i Märsta och även i Drakegårdens trädgård. Motionen kommer i nästa steg att tas upp av kommunfullmäktige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!