Kungliga Vetenskapsakademien vill ha munskydd på svenskarna

Coronarepressionen

publicerad 19 november 2020
- av Isac Boman

Kungliga Vetenskapsakademien uppmanar nu allmänheten att använda munskydd inomhus i allmänna lokaler. Detta trots att skyddseffekten av att bära munskydd ifrågasatts av flera experter och dessutom kritiseras för att kunna medföra hälsovådliga effekter.

Kungliga Vetenskapsakademien hävdar att såväl munskydd inomhus som bättre ventilation krävs i exempelvis kollektivtrafiken och man påstår att detta kan leda till en minskning av coronavirusets spridning.

– För att skydda sig mot det här så anser vi att ett munskydd som täcker både näsa och mun filtrerar bort små droppar i inandningsluften som kan innehålla virus. Då anser vi att både ventilation och munskydd är viktiga, säger professor Staffan Normark, ordförande för Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 till skattefinansierade SVT.


Annonser:


Att man aktivt rekommenderar någonting som Folkhälsomyndigheten inte står bakom försvarar man med att situationen är dramatisk och att smittspridningen ökar.

– Då måste man ta till alla de verktyg som finns. Då ingår alla de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett oss. Men just under vintersäsongen när man måste vara inomhus och inte kan undvika fysisk kontakt är det viktigt med munskydd.

Kritiker till munskydd har länge påpekat att det kan ge en känsla av falsk säkerhet och till och med kan öka smittspridningen eller göra folk sjuka om de har på sig munskyddet en längre tid. Detta är dock invändningar som Normark skakar bort.

– Det finns alltså egentligen ingenting som säger att det skulle vara farligt att bära munskydd. Inget som tyder på att det skulle öka smittspridningen, menar han.

Även danska forskare har visat att de som bär munskydd blir smittade i nästan samma utsträckning som de som inte har dem och att vinsten att bära munskydd är mycket liten.

I intervjun med SVT hävdar Normark som själv snart är 76 år att han alltid har på sig munskydd inomhus i allmänna lokaler och han uppmanar alla andra svenskar att nu göra samma sak.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.