Krav på rikspolischefens avgång

publicerad 8 februari 2014

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polisens misslyckade med it-systemet Pust Siebel har kostat skattebetalarna 85 miljoner och rört upp ilska inom polisen. Nu höjs röster för att rikspolischefen Bengt Svensons ska avgå.

Pust var tänkt att användas som ett utredningsstöd för poliser där de dokumenterar utredningen och brottsplatser, men systemet är fullt av buggar. Det har lett till stor ilska inom poliskåren mot den som är ytterst ansvarig, rikspolischef Bengt Svenson.

– Jag har länge förstått att det finns en stor frustration med Pust och den senaste tiden har det förstärkts ytterligare. Det har varit tydligt både under mina möten med poliser runt om i landet och i diskussioner med Polisförbundet, säger Svenson.

Även om Bengt Svenson medger att man misslyckats med it-systemet måste polisen ändå fortsätta att använda det. Rikspolisstyrelsen arbetar just nu med att analysera det misslyckade it-systemet och hur man kan gå framåt med projektet.

Statskontoret har tidigare varit skarpt kritiska till Rikspolisstyrelsens it-verksamhet. I en utredning från december i fjol på uppdrag av regeringen konstaterar Statskontoret att det saknas ett helhetsgrepp om Rikspolisstyrelsens it-verksamhet.

I oktober i fjol presenterade EY (Ernst & Young) sin rapport om Pust. Rapporten konstaterade många fel med it-systemet och gav förslag på dessa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!