Kommuner tvingas ta emot flyktingbarn

publicerad 27 oktober 2013

De omkring 50 kommuner i landet som saknar avtal med Migrationsverket kommer att tvingas ta emot flyktingbarn från och med årsskiftet.

En del kommuner har varit negativa till att inte själva få bestämma om de ska erbjuda plats till ensamkommande. Bland annat hänvisar man till att man inte har tillräcklig kapacitet i till exempel skolan för att mottagandet ska bli bra, rapporterar Ekot.

Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm, anser att tvånget är fel och kan få motsatt effekt.

Motståndet mot att ta emot människor som kommer från krig och katastrofer ökar när en kommun får ta för stort ansvar. Människor blir förbannade, och då bygger man upp ett motstånd som på sikt kan göra att vi inte kommer att ta emot alls i Sverige – ungefär det som sker i Norge i dag, säger han till Ekot.

Hur många per kommun det kommer att bli är oklart, men förmodligen minst tio, enligt Migrationsverkets Ronnie Magnusson. Det är bristen på kommunplatser som gör att Migrationsverket inför tvånget.

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.