Klimataktivister stoppade trafiken – igen

publicerad 30 augusti 2022
- av Redaktionen
Upprörda bilister försöker få bort aktivisterna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För andra dagen i rad blockerade klimataktivister delar av E4 i Stockholm, vilket ledde till att trafiken stoppades helt i norrgående riktning. Gruppens aktioner har fått massiv kritik – inte minst efter att polisen gått ut och bekräftat att trafiksabotaget inneburit att ambulanser och andra utryckningsfordon inte kunnat ta sig fram.

– Det har stått ambulanser i den här kön, det är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset. Vi har fått samtal från personal på sjukhuset om att vägen är stoppad, sa Stockholmspolisens presstalesman Daniel Wikdahl igår och bekräftade att minst en ambulans som hade ett ”prio ett-ärende” blivit kraftigt fördröjd.

Under tisdagsmorgonen var det dock dags igen – denna gången valde cirka åtta aktivister från Återställ Våtmarker att ta sig ut i körfältet vid E4/E20 och stoppade där helt trafiken i norrgående riktning.

Cirka 08:50 hade polis tagit sig fram till gruppen och fått bort dem från vägen och kunde återigen släppa på trafiken. De enorma köerna som bildades innebar dock att alla körfält inte har kunnat öppnas upp samtidigt.

Under aktionen igår hade minst två av klimataktivisterna limmat fast sig i körfältet – och det rapporteras om att samma tillvägagångssätt använts även under tisdagen. Klart är dock att deltagarna i sabotaget står misstänkta för sabotage.

Många Stockholmare blev mycket frustrerade på aktivisterna. Foto: faksimil/Youtube

SVT skriver att det är ”oklart” om det är samma gruppering som ligger bakom måndagens och tisdagens sabotage – tittar man dock in på gruppens Facebook-sida ser man snabbt att så är fallet. Där har de själva publicerat en film där det bland annat syns hur uppretade bilister försöker argumentera med aktivisterna – men också lyfta bort dem från vägbanan.

På sociala medier är många trötta på denna typ av agerande och kräver att de som blockerar trafiken och hindrar människor från att komma till sina arbeten fängslas och döms till hårda straff.

Flera politiska partier – bland andra Sverigedemokraterna, deklarerar också inför valet att man har för avsikt att göra just detta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!