Klimataktivister stoppade ambulanser

publicerad 29 augusti 2022
- av Redaktionen
Några av aktivisterna limmade fast sig själva i vägbanan.

Under måndagsmorgonen blockerade ett femtontal klimataktivister trafiken på E4 i Stockholm – genom att bland annat limma fast sig på vägen. Aktionen innebar bland annat att ambulanser inte kunde ta sig fram till Karolinska sjukhuset.

– Vi har fått samtal från personal på sjukhuset om att vägen är stoppad, säger Daniel Wikdahl från Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

Polisen fick larm om aktivisternas förehavanden runt 08:20 på morgonen och att 10 till 15 människor blockerade körfälten och även utryckningsfordon hindrades från att ta sig fram.

– En del har vi fått bort från körbanan men det är personer kvar också som har limmat fast sig…Det har stått ambulanser i den här kön, det är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset, berättar Wikdahl vidare.

– En ambulans, som hade ett prio ett-ärende, blev kraftigt fördröjd, fortsätter han.

Vid 08:40-tiden var trafiken delvis igång igen via två körfält och tolv personer har gripits för sabotage, blåljussabotage och brott mot ordningslagen. Minst två av aktivisterna ska också ha limmat fast sig i vägbanan.

Klimataktivisterna skriver själva i ett uttalande att de inte vill blockera vägen – men tvingas till detta eftersom ”vi är mitt i en klimatkatastrof på väg mot en värld i fullständig klimatkollaps”.

Våra politiker har vetat detta i decennier och har ändå inte gjort det som krävs. Därför tvingas människor sätta sig på motorvägarna för att skapa förändring”, hävdar man vidare.

Det folkliga och politiska stödet för aktionen tycks dock vara tämligen begränsat och till och med Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi konstaterar att det är oacceptabelt att stoppa ambulanser eller att “människoliv sätts på spel”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur en annan grupp svenska klimataktivister i våras började sabotera hundratals göteborgares bilar eftersom dessa ansågs vara “en katastrof för vårt klimat”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!