Justitieministern försvarar Eliassons SD-utspel

publicerad 14 juli 2016
Morgan Johansson

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) försvarar rikspolischefen Dan Eliassons SD-fientliga kommentarer och menar att Sverigedemokraterna inte är ett “vanligt parti”.

Rikspolischefen Dan Eliasson hamnade i ordentligt blåsväder efter att han sade att han ogillar Sverigedemokraternas politik. Uttalandet ledde bland annat till att en polisinspektör i Göteborg anmälde Eliasson för tjänstefel. Även Polisförbundet ställer sig starkt kritiska till uttalandet.

Som polis så ingår det att styras av den huvuduppgift man är tillsatt att utföra och personliga behov, känslor och impulser måste underordnas den uppgiften. Och det gäller naturligtvis rikspolischefen också. I synnerhet rikspolischefen, skulle jag säga, sade Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Expressen.

Trots den massiva kritiken väljer justite- och migrationsminister Morgan Johansson att ta Dan Eliasson i försvar.

– Min ingång är att också statstjänstemän har yttrandefrihet. Samtidigt vill jag poängtera att Sverigedemokraterna, som han uttalat sig om, inte är något vanligt parti, säger Johansson till TT och menar att Sverigedemokraterna är ett “rasistiskt parti med nazistiska rötter”.

Morgan Johansson fortsatte med att prata om den så kallade järnrörsskandalen där tre högt uppsatta SD-politiker sprang runt med järnrör mitt i centrala Stockholm efter en krogrunda.

Sen hade de en riksdagsledamot som sprang omkring med järnrör på stan. I vilket annat riksdagsparti som helst så hade han åkt ut. Men i Sverigedemokraterna blev han i stället befordrad till rättspolitisk talesperson, säger han till TT.

Morgan Johansson syftar på Sverigedemokraternas dåvarande rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, som var inblandad i skandalen. Men Ekeroth blev inte befordrad, istället blev han av med posten som talesperson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!