Dan Eliasson: Jag avgår om Åkesson blir statsminister

publicerad 5 juli 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rikspolischefen Dan Eliasson är i blåsväder. Detta sedan han sagt att han inte gillar Sverigedemokraternas politik och att han kommer avgå om partiledaren Jimmie Åkesson blir statsminister.

Dan Eliasson är inte rädd att som generaldirektör för olika myndigheter att uttrycka sig starkt partipolitiskt. I februari 2014 twittrade Dan Eliasson, då generaldirektör för Försäkringskassan, att SD-ledaren Jimmie Åkesson “gör att jag kräks”.

Nu är Eliasson rikspolischef, men det hindrar honom inte från att än en gång gå till attack mot Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson.

– Om Jimmie Åkesson kräver min avgång så ser jag det som en merit. Jag gillar inte hans politik, sade Eliasson under Expressens utfrågning i Almedalen på tisdagen och tillade att han med största sannolikhet skulle avgå om Åkesson blir statsminister efter valet 2018.

Dan Eliassons uttalande har fått Jimmie Åkesson att än en gång kräva hans avgång.

Otaliga poliser vittnar om samma sak. Dan Eliasson är en katastrof för poliskåren och en avgörande orsak till att vi inte lyckas få kontroll över brottsutvecklingen i Sverige. Dan Eliasson borde inte ägna sig åt politik, utan lösa brott. Helst av allt borde han avgå och lämna plats för någon med potential att faktiskt få kontroll över brottsutvecklingen i Sverige, säger Åkesson till Expressen.

Dan Eliasson tillträdde som rikspolischef i januari 2015. Mellan 2007-2011 var han generaldirektör vid Migrationsverket och mellan 2011-2014 var han Försäkringskassans generaldirektör.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!