Islamistparti missar riksdagsspärr

Valet 2022

publicerad 12 september 2022
- av Isac Boman
Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.

Det islamistiska invandrarpartiet Nyans storsatsade inför valet och var övertygade om att de skulle ta sig in i riksdagen genom att få 12 procent av rösterna i Malmö. Några riksdagsmandat verkar det dock inte se ut att bli och av allt att döma kommer partiet inte heller in i Malmö kommunfullmäktige.

I en intervju med Aftonbladet var partiledaren Mikail Yüksel mycket självsäker inför valet och var övertygad om att hans kontroversiella parti skulle nå stora framgångar.

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att komma in via Malmö, och att vi dessutom kommer att komma in i flera kommuner.

Ett parti kan nämligen komma in i riksdagen även om man inte når fyraprocentspärren i landet som helhet – detta genom att nå 12 procent av rösterna i en enskild valkrets, i detta fall Malmö.

Några 12 procent eller riksdagsmandat för islamistpartiet ser det dock inte ut att bli. I skrivande stund och när 210 av 212 valdistrikt har räknats har bara 3,1 procent av Malmö-rösterna gått till ett parti utanför riksdagen – mycket långt från de 12 procent som krävs för att Nyans skulle ta en ”genväg” in i riksdagen.

Dessutom ser det ut som att partiet inte ens kommer in i Malmö kommunfullmäktige där man lagt ner stora resurser inför valet – med bara två distrikt kvar att räkna landar man på 2,8 procent – alltså strax under kommunens treprocentspärr.

I enskilda och invandrartäta valdistrikt har partiet dock nått stora framgångar – i Rosengård centrum ser man ut att få hela 30,9 procent av kommunrösterna och blir därmed näst största parti efter Socialdemokraterna. I Örtagården Västra landar man på cirka 27,3 procent.

– Här i Rosengård när de går fram till dem, de säger att vi är araber, vi är muslimer, vi måste hjälpas åt och såhär. Så de tror att de kommer att hjälpa varandra så mycket som möjligt för att de är muslimer, säger Abel Karim, boende i Rosengård.

– Muslimer de gillar att hjälpa varandra såklart.

Även i Göteborg och Stockholm ser Nyans ut att ha missat spärren till kommunfullmäktige. Däremot kan man mycket väl ha kostat Socialdemokraterna segern i riksdagsvalet – detta eftersom det främst tycks vara Socialdemokraterna som tappat ett stort antal röster till invandrarpartiet ifråga.

I skrivande stund har ”övriga partiet” sammanlagt 1,5 procent av rösterna i riksdagsvalet.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.