Interaktiv karta belyser befolkningsutbytet i Sverige

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 13 juni 2023
- av Jan Sundstedt
EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos hälsar afrikanska flyktingar som ska transporteras till Sverige från Italien, 2015.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En interaktiv karta som tagits fram av Alternativ för Tysklands EU-parlamentariker Bernhard Zimniok visar på ett pedagogiskt sätt den demografiska utvecklingen i Sverige och Europa i stort mellan 2002 och 2020. Av denna framgår att invånare med utländsk bakgrund redan är i majoritet i flera kommuner och är på väg att bli en majoritet i många fler.

Siffrorna som kartan baseras på har tagits fram från officiella nationella register, och för den svenska datan är det siffror från SCB som har använts.

Man kan bland annat se att det 2002 endast fanns ett litet antal kommuner där över 30 procent av invånarna var av invandrarbakgrund – och att Botkyrka och Haparanda var de enda två kommuner där icke svenskar var i majoritet.

2020 har den demografiska uppsättningen ändrats markant och personer med utländsk bakgrund är också i majoritet i Burlöv, Malmö, Södertälje, Huddinge, Solna, Sundbyberg, Järfälla, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Sigtuna och Övertorneå, enligt kartan.

Antalet kommuner med över 30 procent invånare med utländsk bakgrund har också mångdubblats på samma tidsperiod och det är i storstadsregionerna som utvecklingen gått allra snabbast.

En stor demografisk förvandling skedde mellan 2002 och 2020. Foto: faksimil/demografie-europa.eu

På kartan kan man också filtrera via fem kategorier och välja att antingen visa den demografiska förvandlingen för hela befolkningen, alla över 65, kvinnor 14-44, män 14-44, eller barn under 14 år.

Enligt SCB är en person av utländsk härkomst någon som oavsett födelseland har en eller två utländska föräldrar. Tredje generationens invandrare räknas alltså som svenskar enligt statistiken, varför andelen med invandrarbakgrund av allt att döma är högre än den som presenteras på kartan.

I Sverige klassar det massmediala och politiska etablissemanget fortfarande det pågående befolkningsutbytet som en “konspirationsteori”. Även på senare år har hätska drev dragits igång mot framförallt sverigedemokratiska politiker som uppmärksammat den snabbt förändrade demografin i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!