Inreseförbud förlängs till Sverige – med undantag för USA

Coronarepressionen

publicerad 29 oktober 2021
- av Sofie Persson
Resenärer från USA undantas inreseförbudet.

Regeringen förlänger inreseförbudet till Sverige inom och utanför EU/EES. Dock görs nya undantag för resenärer från USA som nu får resa in i Sverige – om de är ”fullvaccinerade”.

Inreseförbudet till Sverige fortsätter att förlängas – nu till den 30 november. Det är också fortsatt krav att visa upp vaccinationsintyg, negativt covid-test eller att man tillfrisknat från covid-19 inom 6 månader för att komma in i Sverige. Regeringen menar att man måste ”skala bort” inreseförbuden försiktigt eftersom man vill ”minska risken för ett bakslag som kräver nya restriktioner”. Detta gäller sedan tidigare inte för inresande från Danmark, Finland, Island och Norge, som inte behöver visa upp något intyg.

Det förlängs även för länder utanför EU till 31 januari. Där gäller det fortsatt för utländska medborgare som reser till Sverige att enbart personer som omfattas av något undantag från inreseförbudet, och som dessutom kan visa upp ett negativt covid-19-test, eller av någon anledning undantagits från testkravet, får resa in i landet.


Annonser:


Regeringen har däremot beslutat att göra ett undantag för USA. Personer med vaccinationsintyg utfärdat från USA kan resa in i Sverige utan testkrav. Anledningen är att Sverige och USA ”har en nära och god relation med viktiga samarbeten inom många områden”. Regeringen menar att resandet mellan USA och Sverige är viktigt på flera sätt och att det bland annat spelar en stor roll för företagens konkurrenskraft och möjligheter att bedriva sina verksamheter. Vidare menar man att eftersom USA kommer att tillåta fullvaccinerade från alla Schengenländer så behöver Sverige också öppna upp för dem.

Undantag från inreseförbudet görs även för personer med vaccinationsintyg från Guernsey, Isle of Man och Jersey – som ett komplement till regeringens beslut den 7 oktober avseende vaccinationsintyg utfärdade i Storbritannien.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.