Coronarepressionen

Nya inskränkningar – höga böter för den som bryter mot nya pandemilagen

publicerad 12 januari 2021
Nedstängningarna
Polisen får i uppgift att bötfälla de som bryter mot coronarestriktionerna.

Riksåklagaren föreslår att den som bryter mot coronarestriktionerna genom den nya covid-19-lagen ska straffas med böter på 2000 kronor. Man hävdar att bötesbeloppet är ”rimligt och adekvat” och ser inga problem med att kränka svenskarnas fri- och rättigheter.

Sedan planerna på en svensk pandemilagstiftning offentliggjorts har kritiker pekat på att en sådan skulle kränka svenskarnas friheter och att svenska myndigheter inte ska jaga och lagföra medborgare för att dessa exempelvis rör sig utomhus, besöker en park eller träffar familjen.

Riksdagen tyckte dock annorlunda och den 8 januari godkände man att regeringen och även enskilda kommuner ska kunna straffa medborgare som påstås bryta mot coronarestriktionerna.
Makthavarna får nu mandat att bestämma hur många människor som får vistas på offentliga platser och kan förbjuda folksamlingar – något som kritiker också varnat för kan användas för att kväsa opposition och dissidenter och exempelvis upplösa demonstrationer mot makthavarna på samma sätt som är vanligt i slutna totalitära stater.

De som bryter mot coronarestriktionerna kommer alltså straffas med böter på 2000 kronor, något…


 


Liknande artiklar: