HBTQ-aktivisten Ola Martin Zachrisson bakom vänsterextremt nyhetsrum hos MPRT

Statliga mediestödet

publicerad 19 januari 2021
- av Isac Boman
Ola Martin Zachrisson på Myndigheten för Press, Radio och TV har gjort om nyhetsrummet till HBQT-aktivism där hets mot Donald Trump hyllas.

Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har sedan den 4 januari 2021 börjat lägga ut externa nyheter på den egna hemsidan. Hittills har man bara lagt ut åtta externa nyheter, däribland inlägg från mediestödsledamoten Brit Stakstons egna blogg Blankspot där hon bland annat agiterar mot fri opinionsbildning och för att yttrandefriheten på sociala medier inte ska omfatta den amerikanske presidenten Donald Trump. Stakston har dock själv nyligen fått avgå som ledamot i Mprt efter flera avslöjande om bedrägeri mot den egna myndigheten.

Enligt MPRT:s växel är de externa nyheterna ett resultat av att hbtq-aktivisten Ola Martin Zachrisson har blivit myndighetens webbredaktör. Detta bekräftas snabbt på sociala medier, där Zachrisson bland annat marknadsför “After Work Böghög” och Södermalmsklubben Side Track.

Mprt släppte fram till 8 december 2020 sina nyheter på den egna hemsidan. Efter detta verkar man ha givit exklusivitet till Bonnier och Schibsted-ägda TT när det gäller sådant som myndigheten vill kommunicera. Samtidigt som man har “nyheter” och “pressmeddelanden” som går tillbaka till april 2019 på hemsidan har man dock raderat informationen om att man drog in stödet för den fuskande tidningen Liberación.

Efter att NewsVoice sökte redaktionsstöd i oktober 2020 har det framkommit att MPRT:s personal öppet diskriminerar alternativmedier och behandlat dessa annorlunda. Samtidigt har myndighetens egna vänsterpolitiska aktivism blivit allt mer öppen.

Bedömare som NewsVoice talat med menar att det kan vara otillbörligt gynnande att ge TT exklusivitet för myndighetens pressmeddelanden när man utan problem kan fortsätta lägga ut dem på den egna hemsidan som tidigare. Otillbörligt kommersiellt gynnande är något som MPRT har i uppdrag att övervaka och därmed borde föregå med gott exempel, menar andra personer med insyn i frågan.

Ett av MPRT:s huvuduppdrag är att skapa mångfald på tidningsmarknaden. Istället har man på senare tid dock blivit censurivrare där före detta kommunister givits makt över vad som får publiceras. Nu gynnar man dessutom TT:s monopolställning som nyhetsbyrå.

Zachrisson kommenterar MPRT:s agerande:

Vem är det som väljer ut nyheterna?

– Det gör våra omvärldsbevakare.

Vilka är det då exakt?

– Det är min kollega Tove De Vries och jag.

 

Tove de Vries

 

Fungerar ni som journalister då?

– Det handlar om att bredda ett nyhetsflöde utifrån vårt verksamhetsområde.

Varför lägger ni ut era pressmeddelanden på TT:s hemsida?

– Det är en extern presstjänst som vi använder.

Men är inte det otillbörligt kommersiellt gynnade från er sida då?

– Det ser vi inte riktigt som ett problem.

Så om ni gynnar något som uppfattas som ett monopol inom mediebranschen så känns det naturligt? Det finns ju andra nyhetsbyråer.

– Den typen av frågor får du ta med Peter Schierbeck.

Du vet väl att ett av Mprt:s uppdrag är just att övervaka otillbörligt kommersiellt gynnande? Det kanske du känner till?

– Ja, det är ett av tillsynsområdena.

 

Zachrisson och De Vries sprider Trumphat och hyllar nedstängning av yttrandefrihet

På hemsidan har tre av artiklarna som “omvärldsbevakarna” information om Brit Stakston som agiterar mot Trump.

Martin Zachrisson och Tove De Vries
Martin Zachrisson och Tove De Vries lägger upp vänsterpolitiskt material på MPRT:s hemsida. Detta trots att myndigheten inte officiellt har rätt att vara politiskt driven.

 

Ni har länkat en av hennes artiklar och publicerat en ingress med texten “Det finns ingen mer tydlig bild av effekten av Donald Trumps ledarskap än när hans supportrar stormar den amerikanska parlamentsbyggnaden och stoppar rösträkningen i senaten.”?

– Mm.

Hur mycket hatar du Trump själv och varför opinionsbildar du mot honom på MPRT:s hemsida?

– Mina politiska åsikter är inte relevant för det här samtalet.

Sedan länkar du till ett program på Sveriges Radio där Brit Stakston hyllar att Trump stängts av på olika sociala medier?

– Jag har inte länkat någonting. Det här är någonting som. Ja. Den här typen av frågor. Jag hänvisar till Peter Schierbeck.

Omvärldsbevakaren Zachrisson slänger efter detta på luren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!