Hästägare oroar sig för foderbrist

publicerad 14 augusti 2023
- av Sofie Persson

Torkan tidigare i sommar har påverkat skörden av grovfoder till hästar. Nu oroar sig hästägare för foderbrist till sina djur under vintern.

Under våren och början av sommaren kom det ovanligt lite regn i Sverige, främst i de södra delarna. I maj fick exempelvis en stor del av Skåne. Småland och Blekinge enbart 10 till 25 procent av den normala nederbörden.

Bristen på regn gjorde i sin tur att produktionen av vall, det vill säga olika grässorter som blir till grovfoder för bland annat hästar, påverkades markant. I Skåne fick vissa odlare enbart 20 till 30 procent av den normala skörden.

Hästägare i Sverige uttrycker nu oro för foderbrist till sina djur då lantbrukare inte kan utlova den vanliga försäljningen. Även på ridskolan och gården Roslövsholm, i Flyinge utanför Lund, har den första skörden varit liten.

Vi fick en liten förstaskörd. Det är alltid den som är störst, så även om det har kommit regn nu så är det svårt att kompensera den tappade skörden, säger Viktoria Östlund, utvecklings- och hållbarhetschef för Flyinge ridskola och sitter i LRF:s riksförbundsstyrelse, till Bonniertidningen DN.

Även om regnet nu gjort att fler känner sig något lugnare pågår ett stort sökande bland hästägare på sociala medier och auktionssajter efter foder, som i vissa fall skickas från andra länder som exempelvis Polen.

Den akuta torkan har kanske lagt sig, men nu kommer effekterna av torkan och de kommer att finnas kvar. De kommer att påverka en lång tid framöver, säger Jeanette Elander, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund.

Torkan tidigare i sommar är heller inte den enda svårigheten för lantbruk den senaste tiden. På grund av kraftigt ökade priser på el, gödsel och drivmedel har åtskilliga redan fått det tufft ekonomiskt. Östlund menar att det finns en uppenbar risk att många hästägare helt enkelt blir tvungna att lägga ner sina verksamheter.

Blir ekonomin för tuff blir risken att vissa får lägga ner, men framför allt till en början att det blir dyrare att rida på ridskola och att hålla häst.

Östlund tror dock på att en andra och tredje vallskörd kan bli bättre än den första, men efterlyser att man bör förbereda sig bättre för framtiden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!