Hårt kritiserade gymnasielagen får grönt ljus

publicerad 25 september 2018

Migrationsöverdomstolen vid kammarrätten i Stockholm ger grönt ljus till regeringens hårt kritiserade ”gymnasielag”, som ger illegala invandrare möjligheten att studera vid gymnasiet.

Ifjol röstade en majoritet i riksdagen för regeringens amnesti för illegala ensamkommande från Afghanistan. Amnestin, som fick namnet ”gymnasielagen”, ger uppehållstillstånd för tusentals afghanska män att studera vid gymnasieskolor i Sverige.

Lagen möttes av hård kritik, bland annat från lagrådet. Migrationsdomstolen i Malmö bedömde att lagen var så undermålig att man inte tillämpade den i fallet med en irakisk asylsökande som inte kunnat styrka sin identitet.

Men nu meddelar migrationsöverdomstolen vid kammarrätten i Stockholm att lagen får tillämpas. Man menar att gymnasielagen varken har ”åsidosatt stadgad ordning” eller strider ”från kravet på klarlagd identitet mot EU-reglerna”.

Migrationsöverdomstolen anser att EU-reglerna (Schengenregelverket m.m.) inte hindrar ett sänkt beviskrav rörande identitet vid prövningen av frågan om uppehållstillstånd för en utlänning som redan vistas i Sverige på det sätt som anges i tillfälliga lagen”, skriver migrationsöverdomstolen i ett pressmeddelande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.