Fremskrittspartiet lämnar Norges regering – IS-terrorist skälet

publicerad 21 januari 2020

Fremskrittspartiet lämnar den norska regeringen. Det meddelades alldeles nyss. Partiledningen har suttit i möte med statsminister Erna Solberg. Finansminister Siv Jensen har varit under hårt internt tryck. Flera distriktstoppar krävde, att partiet skulle lämna regeringen.

Den utlösande faktorn till regeringskrisen är, att regeringen i förra veckan beslutade att hämta en norsk-pakistansk 29-årig kvinna och hennes två barn från Syrien. Kvinnan är IS-terrorist och greps av norsk polis vid ankomsten till Oslo.

Hon anklagas av den norska säkerhetspolisen för samröre med terrororganisationerna Nusrafronten och IS. Hon kom till Norge i fredags och nekar till straffrättsligt ansvar för att ha varit med i jihadistiska terrorrörelser. Det skriver SVT.


Annonser:


Många kritiska röster inom FRP har höjts mot beslutet att ta terroristen till Norge och partiledaren Jensen har under en tid hotat att lämna regeringen.

Partiet har enligt uppgift även känt sig förfördelat i regeringen och tog fram en kravlista, som har lämnats över till Solberg. Listan innehåller fler punkter än de som är direkt kopplade till IS-kvinnan. Detta enligt Dagens Næringsliv.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.