Fortsatt irritation över sparkraven på försvaret

publicerad 29 maj 2014

Regeringen vill att Försvarsmakten ska spara 500 miljoner kronor i minskade lönekostnader. Men det kommer leda till omfattande negativa konsekvenser, varnar Försvarsmaktens stabschef för.

Det är försvarsminister Karin Enström (M) som annonserat om sparkraven, som är till år 2019. Men generallöjtnant Jan Salestrand, Försvarsmaktens stabschef, tycker endast att försvaret borde spara hälften av vad försvarsministern anser.

– Skulle man gå till hela 500-miljonersbetinget då skulle vi behöva avveckla ett antal större krigsförband – bataljoner, på den nivån, säger Salestrand till Ekot.

Samtidigt säger Karin Enström på onsdagen i en intervju med Ekot att man inte har för avsikt att genomföra sparkrav som går ut över försvarsförmågan och att det är möjligt att sparkraven på Försvarsmakten tonas ner.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.