Flashbacks grundare åtalas för bristande censur

Nätcensuren

publicerad 6 september 2024
- av Jan Sundstedt
Flashbacks popularitet beror till stor del på att forumet har "högt till tak" och att även kontroversiella ämnen får diskuteras.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Jan Axelsson, grundare av nätforumet Flashback, åtalas för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor – detta eftersom han inte raderat tolv inlägg som påstås utgöra åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Själv förnekar han att han gjort något fel.

Jan Axelsson har, av grov oaktsamhet underlåtit att ta bort meddelanden som uppenbarligen innehåller hets mot folkgrupp från sidan flashback.org för vilken han är tillhandahållare. Det hände vid tolv tillfällen under perioden från och med den 30 oktober 2022 till och med den 28 februari 2023 på okänd plats”, deklarerar kammaråklagare Lucas Eriksson i den stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt.

Kommentarerna som Axelsson åtalas för handlar om olika invandrargrupper och beskriver dessa på ett plumpt, fientligt eller hånfullt sätt – men Axelsson och dennes advokat, Nils Hillert, menar att det är ytterst tveksamt om flera av dem överhuvudtaget är straffbara. Advokaten påpekar vidare att hans klient inte har begått något brott och raderat inläggen när han uppmärksammats på dem – i enlighet med lagen.

Jan Axelsson ifrågasätter inledningsvis i sig att alla angivna inlägg ens objektivt är att anse som hets mot folkgrupp”, skriver advokaten i en erinran och pekar på tidigare domar som slagit fast att ”kriminaliseringen inte ska utgöra ett hinder mot opinionsfriheten eller ett hot mot den fria åsiktsbildningen” samt att ”påståenden som bäst bemöts eller tillrättaläggs genom en fri och öppen debatt bör inte omfattas” av lagstiftningen.

I den tidigare domen man hänvisar till framgår det också att lagen om hets mot folkgrupp ”ska tolkas restriktivt” och att det ska tas ”hänsyn till grundläggande fri- och rättigheter” samt att den ”får inte heller sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen” – särskilt inte vad gäller politiska angelägenheter.

“Direkt felaktiga uppgifter”

Långt ifrån alla anmärkta inlägg torde i ljuset av gällande rättsläge kunna anses som uppenbart hets mot folkgrupp”, menar advokaten vidare och pekar vidare på att det finns ett system där användare kan anmäla inlägg som bedöms bryta mot lagen till forumets moderatorer, som sedan tar ställning till huruvida dessa ska raderas.

Aktuella inlägg har aldrig rapporterats till Jan Axelsson eller moderatorerna. Anmälaren har, av oklar anledning, valt att göra en polisanmälan istället för att rapportera inläggen till Flashback. Till anmälan har även bifogats en mängd uppgifter om Flashback, forumet, Jan Axelsson och hans anhöriga, som är direkt felaktiga”, konstateras det vidare.

Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor infördes 1998 och innebär att den som tillhandahåller exempelvis ett forum eller ett kommentarsfält är skyldiga att radera eller på andra sätt förhindra att brottsliga meddelanden får spridning – exempelvis hets mot folkgrupp, uppvigling, upphovsrättsbrott, barnpornografi eller olagliga våldsskildringar.

Om Axelsson döms riskerar han böter eller fängelse i högst sex månader. Bedöms brottet som grovt kan det istället ge två års fängelse.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!