Fi:s partiledare Victoria Kawesa avgår

publicerad 15 september 2017
Victoria Kawesa tillträdde som Fi:s partiledare i mars 2017

Feministiskt initiativs ena partiledare Victoria Kawesa lämnar sin post. Enligt Kawesa beror det på ”livsomständigheter” och ska inte ha något att göra med anklagelserna om att hon ska ha plagierat en annan forskares verk.

Victoria Kawesa, afrikansk genusvetare och som fram till i morse var partiledare för Feministiskt initiativ, har nu meddelat att hon avsäger sig sin roll som partiledare. Enligt Kawesa själv beror det på ”livsomständigheter” och att det inte har något att göra med anklagelserna om att hon ska ha plagierat en annan forskares verk.

— Nej, det har inte med det att göra. Det är fortfarande under utredning, säger Kawesa till TT.

Fi:s partistyrelse beklagar att Kawesa har beslutat sig för att lämna partiledarposten.

— Det är hon själv som har beslutat sig för att avsluta uppdraget utifrån omständigheter i privatlivet. Vi beklagar men respekterar det. Det är en stor personlig insats att vara partiledare eftersom det är ett ideellt uppdrag som tar mycket tid i anspråk, säger Fi:s partisekreterare Maria Pettersson till TT.

Victoria Kawesas karriär som partiledare blev inte långvarig då det i mars i år stod klart att hon skulle bli ny partiledare jämte Gudrun Schyman för Feministiskt initiativ. Under hennes månader som partiledare har det stormat mycket kring henne sedan det uppdagade sig att hon plagierat doktoranden Therese Svenssons forskning i ett tal.

Kawesa delgavs misstanke om brott mot upphovsrättslagen och utredningen mot henne pågår än. Kawesa nekar till brott och påstår att det hela är ett enda ”misstag”.

Hon kommer att vara kvar som medlem i partiet men utan något officiellt uppdrag. Det ideella arbetet har ”tagit mycket kraft”, säger hon.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.