Victoria Kawesa misstänks för flera fall av plagiat

publicerad 2 maj 2017
Victoria Kawesa

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I förra veckan polisanmäldes Feministiskt initiativs partiledare Viktoria Kawesa för att ha plagierat en annan forskares material. Nu framkommer det att Kawesa kan ha plagierat material från ytterligare en kvinna.

Det är filmskaparen Cecilia Gärding som nu kommer ut och berättar om att Victoria Kawesa redan 2013 ska ha plagierat stycken från hennes forskning i ett tal. Cecilia Gärding valde att polisanmäla Kawesa för plagiat, men anmälan lades ner av polisen, skriver Folkbladet Östergötland.

Det var efter att doktoranden Therese Svensson i förra veckan polisanmälde Kawesa för plagiat som Gärding ville uppmärksamma att hon haft liknande erfarenheter.

Hon är fel person på fel plats. Hon har skott sig på andra kvinnor för att ta sig fram. Jag anser att när det gäller att vara partiledare för ett feministiskt parti så är hennes trovärdighet låg, säger Cecilia Gärding till Folkbladet Östergötland.

Victoria Kawesa har vid ett senare tillfälle kommenterat anklagelserna som riktats mot henne. Hon påstår sig inte ha plagierat någon och att “anklagelserna saknar fog och grund”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!