Fi:s partiledare polisanmäls – anklagas för plagiat

publicerad 27 april 2017
Victoria Kawesa

Victoria Kawesa, som i förra månaden valdes som partiledare i Feministiskt initiativ, ska ha plagierat en forskares material. Nu har hon polisanmälts av forskaren.

Victoria Kawesa är doktorand i genusvetenskap och föreläste i höstas vid genuskonferensen G16 i Göteborg i höstas. Under föreläsning ska Kawesa använt sig av en Powerpoint-presentation med citat från ett verk av doktoranden Therese Svensson.

Eftersom Kawesa inte ska ha angett källa utan fått det att framstå som att citaten tillhörde henne, väljer Therese Svensson, på uppmaning av Göteborgs universitet, att polisanmäla Kawesa, rapporterar Aftonbladet.


Annonser:


– Det finns en forskningsetik som alla är inskolade i från dag ett på universitetet. När det blir sådana här uppenbara brott mot forskningsetiken är det viktigt att man markerar mot det, så folk inte kommer undan med att använda sig av andra människors verk, säger Gró Einarsdóttir, ordförande för doktarandkommittén vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Victoria Kawesa skriver i ett mejl till Aftonbladet att hon ber om ursäkt för att hon inte angav Therese Svensson som källa och att hon begått ett misstag.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.