Falsk läkare åtalas

publicerad 17 januari 2018

Den man som misstänks för att ha utgett sig för att vara läkare och lurat äldre personer åtalas nu för flera grova bedrägeribrott. Polisens intensiva spanings- och utredningsarbete ledde fram till att mannen kunde gripas i London i maj 2017.

Polisens Circagrupp som bekämpar åldringsbrott har arbetat med ärendet sedan i januari förra året.

Enligt åtalet som på onsdagen lämnades in till Göteborgs tingsrätt har mannen ringt upp äldre personer och utgett sig för att vara läkare från den vårdcentral den äldre tillhör eller från något av de stora sjukhusen.

Sedan januari 2016 och fram tills mannen greps den 31 maj i fjol har minst 615 anmälningar med detta specifika tillvägagångssätt gjorts. De flesta fall har stannat på försöksstadiet men ett stort antal har resulterat i fullbordade brott.

– Utredningen visar hur den misstänkte mannen ringt upp åldringar i Sverige från London. Han har använt sig av oregistrerade engelska kontantkort. Genom att invagga dem i tron att han var läkare har han skapat ett förtroende varefter han påstått att han läst deras sjukjournaler samt fått provsvar som visade på allt ifrån vitaminbrist till dödliga sjukdomar som akuta blodproppar och cancer, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp.

Mannen har utlovat ny mirakelmedicin och begärt betalning i förskott. Vid flera tillfällen har han sagt att samhället i efterhand kommer att ersätta utläggen.

Offren har fört över stora summor till en så kallad målvakts svenska konto. När målvaktens konto stängdes ner fick han offren att istället skicka kontanter, smycken och kontokort till adresser i London. Till vissa offer misstänks han ha beställt taxi för att posta brev eller göra bankärenden. Taxiräkningen har offret fått betala.

– Det har också hänt att den falske läkaren sagt att han bokat tid på vårdcentralen. Sjukvårdspersonal har i ett fall hittat en åldring som väntat i väntrummet i många timmar på att bli uppropad av läkaren som ringt. Den misstänkte har även fått offer att sluta äta sina mediciner i väntan på den nya mirakelmedicinen, vilket kunde slutat i katastrof, säger Håkan Carlsson.

– Att på detta sätt lura av åldringar deras livs besparingar visar på en obeskrivlig hänsynslöshet och på en fullständig avsaknad av empati för offren, som många gånger först chockats svårt av sjukdomsbeskeden och därefter av upptäckten att de lurats.

I flera fall har offren inte haft tillräckligt med pengar kvar att leva för och därför fått låna för att klara det dagliga livet. Många har skämts över att ha blivit lurade och inte berättat vad som hänt för barn eller anhöriga. Brottsligheten har även orsakat problem i vården då offren som fått olika falska sjukdomsbesked känt stor oro och sökt vård för de påstådda sjukdomarna.

Det finns dock inget som tyder på att den misstänkte eller någon annan gjort sig skyldiga till dataintrång eller på annat sätt tagit del av offrens sjukjournaler eller provsvar.

Enligt åtalet misstänks mannen för 78 fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök. Alla anmälningar har dock inte lett till åtal.

Den nu åtalade mannen utlämnades till Sverige den 21 juli 2017. Ända sedan i januari förra året har Polisens Circagrupp genom polisiär samverkan både nationellt och internationellt försökt stoppa den falske läkaren så att inte fler åldringar drabbas.

Circagruppen har ett nationellt uppdrag att kartlägga, identifiera, samordna samt utreda seriebrottslighet mot äldre.

– Att utreda seriebrott av den här omfattningen kräver engagerade utredare runtom i landet så att viktiga initiala utredningsåtgärder utförs och att bevisning som annars skulle gå förlorad säkras, säger Håkan Carlsson.

– Samtidigt hoppas vi att detta ska skicka en tydlig signal till de som ut-för brott mot våra svaga i samhället att de inte ska känna sig säkra bara för att de befinner sig i andra länder när de begår brotten.

Ytterligare en efterlyst person som misstänks ha kopplingar till ärendet greps strax före jul i Frankrike. Den personen har ännu inte utlämnats till Sverige.

 

Källa: Polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.