Inrikes

EU:s datasystem bidrar till osäkrare gränser

Den personalbrist som råder inom tullen i Skåne gör att misstänkta smugglare släpps förbi och in i Sverige. På grund av ett nytt datasystem från EU förhindras arbetet med att rekrytera nya tullinspektörer.

Svensk tullkontroll vid E20 på Öresundsbron.

Under flera nätter i somras fanns inte en enda tullinspektör i yttre tjänst i Skåne och Blekinge. Vid hamnarna i Karlskrona, Karlshamn, Ystad, och på Skurups flygplats finns det för tillfället inga tullinspektörer nattetid.

En orsak till varför det inte går att anställa fler inspektörer till tullen är kostnaderna för det nya datasystemet som EU kräver.
– Minskningen innebär att vi kommer att göra färre beslag. Vi har varit tydliga mot regeringen vad det här kommer att innebära, och vi har yrkat på att vi behöver mer pengar för att kunna behålla personalnivån. Men var smärtgränsen går vågar jag inte uttala mig om, säger Therese Mattson, generaldirektör på Tullverket, till Svenska Dagbladet.

Jämförelsevis fanns det i början av 2008 268 inspektörer i Blekinge och Skåne. Idag är den siffran nere på 198 stycken. Enligt Tullverket kan personalstyrkan kommer att minska ytterligare fram till 2016.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • EU
  • Tullverket