EU:s datasystem bidrar till osäkrare gränser

Den personalbrist som råder inom tullen i Skåne gör att misstänkta smugglare släpps förbi och in i Sverige. På grund av ett nytt datasystem från EU förhindras arbetet med att rekrytera nya tullinspektörer.

publicerad 3 november 2013
Svensk tullkontroll vid E20 på Öresundsbron.

Under flera nätter i somras fanns inte en enda tullinspektör i yttre tjänst i Skåne och Blekinge. Vid hamnarna i Karlskrona, Karlshamn, Ystad, och på Skurups flygplats finns det för tillfället inga tullinspektörer nattetid.

En orsak till varför det inte går att anställa fler inspektörer till tullen är kostnaderna för det nya datasystemet som EU kräver.

– Minskningen innebär att vi kommer att göra färre beslag. Vi har varit tydliga mot regeringen vad det här kommer att innebära, och vi har yrkat på att vi behöver mer pengar för att kunna behålla personalnivån. Men var smärtgränsen går vågar jag inte uttala mig om, säger Therese Mattson, generaldirektör på Tullverket, till Svenska Dagbladet.

Jämförelsevis fanns det i början av 2008 268 inspektörer i Blekinge och Skåne. Idag är den siffran nere på 198 stycken. Enligt Tullverket kan personalstyrkan kommer att minska ytterligare fram till 2016.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.