Enbart mediejättar får direkttillgång till valresultatet

Valet 2022

publicerad 7 september 2022
- av Redaktionen
SVT och Tv4 får tillgång till valresultatet.

Valmyndigheten har beslutat att inleda ett ”särskilt samarbete” med de stora systemlojala medierna – vilket innebär att enbart dessa får möjlighet att ta del av valresultatet i realtid under söndagen.

Leveransen kräver både administration och manuell hantering från Valmyndigheten, varför vi endast har möjlighet att erbjuda denna lösning och service till ett begränsat antal medier”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Vid tidigare val har Valmyndigheten haft en särskild tjänst med separata servrar där man kunnat ladda ner valdata och följa rösträkningen även om den officiella hemsidan ligger nere – i år erbjuds dock denna möjlighet enbart till en handfull mediejättar.

Enligt Samnytt har Valmyndigheten inlett ”ett särskilt samarbete” med Sveriges television, TV4, Aftonbladet, Bonnier News och TT Nyhetsbyrån och det är enbart dessa som får ta del av valresultatet direkt – med motiveringen att de når ”en stor andel av befolkningen i Sverige och har nationellt fokus”.

Valmyndigheten har därför avgränsat erbjudandet till media som utgör public service, aktörer med marksändningstillstånd, de största rikstäckande tidningarna samt Sveriges största nyhetsbyrå”, skriver myndigheten vidare.

2018 kraschade Valmyndighetens hemsida när hundratusentals svenskar försökte följa rösträkningen – något myndigheten själva hävdar berodde på ett angrepp.

Valmyndigheten har vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa att den typ av angrepp som skedde under valkvällen 2018 inte ska kunna inträffa igen. Samtidigt bedömer Valmyndigheten att den tekniska utvecklingen är sådan att det är omöjligt att garantera att Valmyndighetens webbplats inte kommer att kunna påverkas av ett omfattande angrepp även i framtiden”, skriver Valmyndighetens pressekreterare Lars Aden Lisinski till Samnytt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!