Efter Kulturnyheternas hetskampanj mot fria medier: NewsVoice anmäler SVT till granskningsnämnden

Statliga mediestödet

publicerad 22 februari 2021
- av Per Nordin
Kulturnyheternas hallåa Ika Johannesson t.v. och NewsVoice redaktör Torbjörn Sassersson t.h.

Efter SVT:s påverkanskampanj där man vilseleder sina tittare och hetsar mot oberoende medier som granskat Myndigheten för Press Radio och TV (MPRT), anmäler NewsVoice nu SVT till granskningsnämnden. Ironiskt nog ska anmälan nu ska granskas av just MPRT.

I ett inslag på skattefinansierade SVT:s ”Kulturnyheterna” den 18 februari 2021 säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på MPRT, att myndigheten fått problem efter att några handläggare på MPRT granskats i Nya Dagbladets, NewsVoice och Samhällsnytts artiklar. I samma inslag betonar hon samtidigt sakligt att “Det har aldrig varit fråga om hat eller hot.”

Statskanalen visade samtidigt återigen varför sådana nidbilder förekommer om public service när man genom en falsk påverkanskampanj utan grund och med tydligt uppsåt associerar nämnda medier till hot, hat, våld och därtill ett dataintrång som myndigheten anmält nästan tre månader tidigare efter att interna dokument läckt ut till nättidningen Fria Tider. De läckta dokumenten avslöjade bland annat att såväl NewsVoice som Nya Dagbladet formellt uppfyllt alla kriterier för mediestödet – men trots detta föreslogs att nekas stöd på helt unika grunder – i Nya Dagbladets fall för att redaktionen arbetat för mycket ideellt och i NewsVoice fall för att man haft artiklar som rört sig ”utanför det konventionella systemtänkandet”.

NewsVoice anmäler nu inslaget till granskningsnämnden, men påtalar samtidigt det ironiska i att denna nämnd ligger under MPRT.

– Inslaget är ett skolexempel på falska nyheter med en grov slagsida mot ensidighet och ett angrepp som syftar till smutskastning och som är osmakligt, osakligt och vilseledande. Problemet är samtidigt att nämnden är en del av MPRT som i detta ärende medialt redan samarbetar med både SVT och DN för att negativt hänga ut oberoende medier som avslöjat felaktiga myndighetsbeslut och misstänkt korruption, konstaterar NewsVoice redaktör Torbjörn Sassersson i en kommentar till NyD.

Tilläggas kan bland annat även att SVT ännu inte korrigerat sin artikel på temat med det svar som Nya Dagbladet skickade in i god tid före Kulturnyheternas sändning i onsdags kväll – trots att redaktionen efter detta redan i torsdags uttryckligen ombett att få denna uppdaterad.

Sassersson menar att riksrevisionen bör agera mot MPRT samt att Granskningsnämnden för Press Radio och TV bör fälla SVT och att även Medieombudsmannen bör agera på eget initiativ mot SVT om man verkligen vill återställa Sveriges goda rykte som en rättssäker nation.

Det är fascinerande att etablissemanget mobiliserar så här mycket eldkraft för att skydda sig själva från graverande avslöjanden inom MPRT. Sammanfattningsvis har den svenska djupa staten tagit hjälp av bland annat Dagens Nyheter, Svensk Television, Expo (uppbackad av Researchgruppen, Expressen och Robert Aschberg) samt Statstjänstemannaförbundet för att försöka skrämma oberoende medier till tystnad. Det är absolut skamligt, avslutar Sassersson.


SVT:s pressetik

Skattefinansierade SVT beskriver bland annat sin egen pressetik enligt följande:

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.”Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.