Danmark vill skicka asylsökande till Rwanda

Migrationskrisen i Europa

publicerad 20 april 2022
- av Jan Sundstedt
Danmarks statsminister Mette Frederiksen är trött på massinvandringen till landet.

När Storbritannien nyligen lät meddela att man planerar att skicka alla migranter och asylsökande som tar sig över Engelska kanalen till Rwanda så blev man av vänsterliberaler och asylaktivister snabbt anklagade för att vara rasister och ”omänskliga”. Nu bekräftar dock även den danska regeringen att man har för avsikt att skicka asylsökande till det östafrikanska landet.

Den danske migrationsministern Mattias Tesfaye berättar för Reuters att Danmark just nu håller på att samtala med den rwandiska ledningen om möjligheterna att skapa ett system där migranter som söker asyl i Danmark istället flygs till Rwanda.

Vår dialog med den rwandiska regeringen inkluderar en mekanism för att förflytta asylsökande”, bekräftar han och menar vidare att ett sådant system skulle vara betydligt mer värdigt än det nuvarande där människosmugglare och andra kriminella element organiserar och möjliggör invandringen över Medelhavet till Europa.

Redan förra året stiftades en ny dansk lag som juridiskt gör det möjligt att förflytta asylsökande från dansk mark till särskilda asylcenter som är baserade i andra länder. Hittills har man dock inte hittat något lämpligt mottagarland – något som nu kan vara på väg att ändras.

Danska makthavare betonar att man ännu inte nått något slutgiltigt avtal med Rwanda om flyktingmottagandet men att man hoppas kunna göra det snart – om man får tillräckligt parlamentariskt stöd i frågan.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har tidigare deklarerat att hennes mål är att Danmark helt ska stoppa asylinvandringen och att Danmark bör ”akta sig” så att man inte tar emot för många människor och förstör sammanhållningen i landet.

– Vi kan inte ge ett löfte om noll asylsökande, men vi kan gott och väl ställa upp den visionen, som vi också gjorde inför valet. Nämligen att vi önskar ett nytt asylsystem och att vi gör vad vi kan för att införa det.

Danmarks och Storbritanniens planer ses av många som viktiga och nödvändiga steg för att stoppa den storskaliga massinvandringen till länderna, även om många samtidigt är skeptiska till att förflyttningar av asylsökande till andra länder verkligen kommer att genomföras i någon större utsträckning.

Vänsterliberaler och invandringsaktivister är däremot mycket negativt inställda till åtgärderna och man hävdar att detta blir ett sätt för rika europeiska länder att smita undan sitt påstådda solidariska ansvar. Organisationer som arbetar för ökad massinvandring till Europa har också kallat projektet för ”barbariskt och omänskligt

I Rwanda är tongångarna dock betydligt mer positiva och landets utrikesminister Vincent Biruta säger att landet ”välkomnar partnerskapet med Storbritannien att ta emot asylsökande och migranter och erbjuda dem legala vägar till uppehållstillstånd”.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.