Carl Bildt spred arrangerad propagandabild

Kriget i Ukraina

publicerad 1 mars 2022
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt har i samband med invasionen av Ukraina publicerat ett påstått krigsfoto som föreställer två små barn som håller varandra i handen. Ett av barnen gör där honnör åt ukrainska pansarvagnar med kommentaren att ”det finns foton som kommer att vara med oss under en lång tid.”

Bilden är dock inte från det nuvarande kriget i Ukraina utan publicerades redan i mars 2016, allting tyder dessutom på att den är arrangerad.

Det finns foton som kommer att vara med oss under en lång tid“, skrev Bildt under lördagseftermiddagen och la ut den laddade bilden.

Snabbt fick den tidigare statsministerns inlägg nästan 45 000 ”gilla-markeringar” men många följare påpekade också att bilden inte är tagen under invasionen av Ukraina. Snarare handlar det av allt att döma om en av flera arrangerade bilder från det ukrainska försvarsministeriet som publicerats redan i mars 2016. Fotografens namn spåras till Dmitry Muravsky.

En bildsökning bekräftar att samma fotografi publicerats i en mängd olika sammanhang sedan dess, även i ukrainska medier.

Trots att flera följare påpekat för Bildt att bilden inte föreställer någon händelse under det nuvarande kriget har han i skrivande stund valt att låta inlägget stå kvar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!