Bulletins tyngsta profiler lämnar projektet

publicerad 22 mars 2021
- av Isac Boman
Bulletins avgående chefredaktör Ivar Arpi och ledarskribenten Alice Teodorescu.

Efter den infekterade konflikten mellan redaktionsledningen och bolagsledningen på det pseudokonservativa medieprojektet Bulletin väljer nu dess tyngsta profiler Ivar Arpi och Alice Teodorescu med flera att lämna.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att situationen på Bulletin beskrivs som ett ”inbördeskrig” där delägarna betett sig illa, försökt detaljstyra det redaktionella arbetet och publicerat texter utan ansvarig utgivares godkännande. Konflikten eskalerade snabbt och flera framstående profiler på tidningen varnade för att situationen måste ändras omedelbart – annars kommer tidningen inte ha någon framtid.

Någon förändring verkar dock inte ha skett, för nu meddelar den tillförordnade chefredaktören Ivar Arpi och den politiska chefredaktören Alice Teodorescu Måwe att man lämnar tidningen. Det gör också kulturchefen Fredrik Ekelund, även känd som transvestiten Marisol, samt skribenterna Susanna Birgersson, Nina Lekander och Michael Economou.

Sedan tidigare har också Bulletins affischnamn och medgrundare Thomas Gür valt att hoppa av projektet.

Med entusiasm anslöt vi oss till Bulletin. Realiteten är att majoritetsägarna lockade oss alla med falska löften om vilken tidning de ville skapa. Med andra majoritetsägare hade detta kunnat bli en framgångssaga. Humankapitalet fanns på plats, men om man behandlar människor som “inköpta” förbrukningsvaror hör man inte hemma inom publicistiken. Eller i ledningen av någon organisation överhuvudtaget”, skriver man i ett öppet brev.

Man menar vidare att ägarna Pontus Tholin, Tino Sanandaji och Atta Tarki ”inte respekterar grundlagens mening om vad ansvarigt utgivarskap innebär” och att journalisternas integritet inte respekterats.

En av delägarna anklagas också för att ha hängt ut enskilda medarbetare på sociala medier, och mobbat och uttalat sig förminskande om chefredaktören för tidningen.

Vi har internt försökt förändra Bulletin till en tidning där svenska publicistiska normer respekteras och med hopp om en professionell ledning av organisationen. Vi har skickat två brev till styrelsen. Inget av dem har hörsammats. Vi har inte ens fått svar på det vi skickade för två veckor sedan”, skriver man också.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!