Coronarepressionen

Branschgrupp: Regeringens alkoholstopp kan vara olagligt

Det är tveksamt om regeringen har stöd i lagen att genomföra det kommande alkoholförbudet efter klockan 22. Det menar jurister som representerar branschen och ger skarp kritik mot regeringens utökade repressionspolitik som skapar en krigsliknande stämning i samhället.

Branschorganisationen Visita anser att det är mycket tveksamt att regeringen har stöd i lagen för att införa det planerade förbjudet mot servering av alkohol efter klockan 22, skriver TT.
Alkoholförbudet, som statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren lanserade förra veckan är tänkt att träda i kraft den 20 november och gälla till och med sista februari och hävdar att syftet är att “minska spridningen av covid-19”.

När regeringen lade fram förslaget sade Lena Hallengren att alkohollagen ger regeringen rätt att införa sådana alkoholförbud vid speciella tillfällen och pekar på en formulering i förarbeten till en lag om handel med drycker. I formuleringen sägs det att ett förbud kan införas ”under krig, vid omedelbar krigsfara, då arbetslöshet eller nöd i större omfattning råder eller eljest när särskilda förhållanden föreligger”. Men Visitas chefsjurist Stefan Lundin poängterar att formuleringen inte inkluderar någonting om att formuleringen kan användas av smittskyddsskäl.

Det är tveksamt om regeringen har stöd i alkohollagen, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita till TT.

Vi har full respekt för att covid-19 är en allvarlig sjukdom som måste bekämpas, men det här förslaget anser vi inte ska genomföras, säger Lundin.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!