Bötesbrott kan komma att avkriminaliseras

publicerad 12 juni 2013

En utredning som presenterades på onsdagen föreslår att brott som leder till böter avkriminaliseras. De ska inte heller leda till en prick i straffregistret.

Istället ska olika ekonomiska avgifter ersätta böterna. Det skulle enligt utredaren Mari Heidenborg, chef för Solna tingsrätt, även vara administrativt smidigare.

Mari Heidenborg Foto: Carl Johan Erikson
Mari Heidenborg  Foto: Carl Johan Erikson

– Systemet måste uppfattas som trovärdigt och rättvist. Det är också viktigt att samhället har kraft att beivra dem som begår brott, annars riskerar systemet att urholkas, sade hon på en pressträff.

Mari Heidenborg går på regeringens uppdrag igenom alla straffregler i Sverige. Enligt Ekot är det för att se vad som borde avkriminaliseras och strykas eller ändras på annat sätt.

Utredningen vill även undvara straffrätten inom vissa områden. Bland annat inom trafiken där det är kriminellt att inte ha varningstriangel i bilen eller köra med dubbdäck på sommaren.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.