Bolagsverket tar inte emot kontanter – får JO-kritik

Kriget mot kontanterna

uppdaterad Igår 13:43 publicerad 8 februari 2022
- av Sofie Persson

JO riktar nu kritik mot Bolagsverket för att man inte kan betala med kontanter när man vill hämta ut allmänna handlingar. Myndigheten får också kritik eftersom de kräver förskottsbetalning om man vill vara anonym, vilket strider mot offentlighets- och sekretesslagen.

I en anmälan till Justitieombudsmannen mot Bolagsverket framkommer det att man inte tar emot kontanter som betalning vid utlämnande av allmänna handlingar.

I JO-utredningen konstaterar man att Bolagsverket inte längre tar emot någon kontant betalning och vill man vara anonym när man hämtar ut allmänna handlingar måste man betala i förskott.

ChefsJO Erik Nymansson fastställer att detta inte skett på ett korrekt sätt och riktar därför kritik mot myndigheten. Han menar att Bolagsverket har en skyldighet enligt riksbankslagen att ta emot kontanter för betalning av kopior av allmänna handlingar.

Vidare slår Nymansson fast att förskottsbetalning som en generell rutin för de som önskar vara anonyma är oförenligt med offentlighets- och sekretesslagen.

Bolagsverket beslutade redan 2010 att inte längre ta emot kontanter eftersom ”hanteringen utgjorde en uppenbar säkerhetsrisk för personalen och var kostsam och ineffektiv”. Myndigheten menar att det inte finns någon uttrycklig bestämmelse om att statliga myndigheter är skyldiga att ta emot kontanter och att man därför inte gjort någonting felaktigt.

ChefsJO förutsätter att Bolagsverket omgående utför nödvändiga åtgärder för att säkerställa att utlämnande av kopior av allmänna handlingar fortsättningsvis behandlas i enlighet med gällande regelsystem och att man ger ut korrekt information om detta.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.