Björn Söder: ”SVT måste sluta sprida propaganda”

publicerad 14 september 2022
- av Markus Andersson
Björn Söder är trött på SVT:s partiskhet.

Efter att att den judiske debattören Willy Silberstein i SVT:s Aktuellt oemotsagd påstått att SD:s inflytande kommer att leda till ökat rasistiskt våld i samhället är riksdagsledamoten Björn Söder mycket kritisk och menar att det är hög tid att SVT ”slutar med rena propagandainslag” och ”reformeras i grunden”.

– Jag menar inte att SD på något sätt uppmanar till våld mot invandrare, men jag tror att det finns en risk för att det uppstår ett klimat där många människor som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt, sa Willy Silberstein som också hävdade att Sverigedemokraterna grundades av ”nazister”, att det var ett ”nazistiskt parti” som Jimmie Åkesson och partiledningen gick med i och att det fortfarande finns personer med dessa politiska uppfattningar i SD.

Inslaget där Silberstein och Dagens Industris PM Nilsson medverkar har fått skarp kritik av flera Sverigedemokrater – bland annat riksdagsledamoten Björn Söder som menar att SVT ägnar sig åt att sprida politisk propaganda.


Annonser:


Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!”, skriver han på Twitter.

Willy Silberstein tillåts i SVT stå och helt oemotsagd framföra rena lögner. Helt otroligt!”, fortsätter han i ett annat inlägg.

Även den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Markus Wiechel är starkt kritisk och skriver i en nu raderad tweet att Silberstein är hjärntvättad.

Silberstein som själv tidigare arbetat på Sveriges Radio, Expressen och Dagens Industri och som varit ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism tar dock mycket lätt på kritiken.

– Jag är inte förvånad. SD skriker i högan sky så fort de får kritik. De bemöter inte kritiken i sak, utan hoppar ner på andra saker, hävdar han.

SVT:S ansvariga utgivare Charlotta Friberg skriver i sin tur i ett mejl till Aftonbladet att hon ”är stolt över att Aktuellt tar upp de viktigaste och mest brännbara frågorna” och att man har för avsikt att fortsätta göra detta ”oavsett kritik från politiker”.

Willy Silberstein och SVT får också stöd av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) som menar att Björn Söder beter sig som ”högerextremister betett sig sedan 30-talet” och att han ”ger sig på granskare och journalister för att tysta dem”.

Sverigedemokraterna har tidigare aviserat att man vill banta ner Public Service som i dagsläget finansieras med sammanlagt drygt 8,5 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar årligen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.