Asylsökare slipper kravet på negativt covid-19-test för inresa

Coronarepressionen

publicerad 4 februari 2021
- av Per Nordin
Inrikes­ministern Mikael Damberg (S).

Nya regler om inreseförbud och testkrav börjar gälla den 6 februari. Då gäller generellt ett krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, dock med undantag bland annat för asylanter.

Förutom att regeringen bland annat infört inreseförbud mot Danmark, Norge och Storbritannien kommer nu ett krav på negativt covid-19-test krävas för att komma in i Sverige. Det negativa covid-19-testet får inte vara äldre än 48 timmar.

De nya reglerna börjar gälla den 6 februari, och gäller, till att börja med, från och med den 31 mars.


Annonser:


– Dagens beslut är viktigt för att minska inflödet av de nya vari­anter av viruset som upptäckts i flera länder. Enligt Folk­hälso­myndigheten finns det en stor osäker­het kring de nya varian­terna, och även om det nu finns en viss sprid­ning i Sverige är det viktigt att vi tar detta steg. Det kommer att minska risken för att vi får in ytter­ligare spridning, säger inrikes­minister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Flera grupper undantas dock från testkravet, däribland asylsökare – som regeringen kallar ”personer som är i behov av internationellt skydd eller som har andra humanitära skäl”.

Andra grupper som inte infattas av testkravet är bland annat personer under 18 år, personer som bor i Sverige, personer som utför eller deltar i hälso- och sjukvårdstransporter, personal inom transportsektorn, personer med trängande familjeskäl, sjömän och renskötare med mera.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.