MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 1 mars 2024

fredag 1 mars 2024

Asylsökare slipper kravet på negativt covid-19-test för inresa

Coronarepressionen

publicerad 4 februari 2021
- av Per Nordin
Inrikes­ministern Mikael Damberg (S).

Nya regler om inreseförbud och testkrav börjar gälla den 6 februari. Då gäller generellt ett krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige, dock med undantag bland annat för asylanter.

Förutom att regeringen bland annat infört inreseförbud mot Danmark, Norge och Storbritannien kommer nu ett krav på negativt covid-19-test krävas för att komma in i Sverige. Det negativa covid-19-testet får inte vara äldre än 48 timmar.

De nya reglerna börjar gälla den 6 februari, och gäller, till att börja med, från och med den 31 mars.

– Dagens beslut är viktigt för att minska inflödet av de nya vari­anter av viruset som upptäckts i flera länder. Enligt Folk­hälso­myndigheten finns det en stor osäker­het kring de nya varian­terna, och även om det nu finns en viss sprid­ning i Sverige är det viktigt att vi tar detta steg. Det kommer att minska risken för att vi får in ytter­ligare spridning, säger inrikes­minister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Flera grupper undantas dock från testkravet, däribland asylsökare – som regeringen kallar ”personer som är i behov av internationellt skydd eller som har andra humanitära skäl”.

Andra grupper som inte infattas av testkravet är bland annat personer under 18 år, personer som bor i Sverige, personer som utför eller deltar i hälso- och sjukvårdstransporter, personal inom transportsektorn, personer med trängande familjeskäl, sjömän och renskötare med mera.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend