Annie Lööf avgår efter valfiasko

Valet 2022

publicerad 15 september 2022
- av Jan Sundstedt
Annie Lööf
Annie Lööf är kanske mest känd för sitt SD-motstånd.

Centerpartiets kontroversiella partiledare Annie Lööf meddelar att hon avgår från sin post. Detta efter att C gjort ett mycket svagt riksdagsval och Lööf fått hård kritik inifrån det egna partiet.

– Efter snart elva år som partiledare är det dags att lämna över stafettpinnen, säger Lööf och påpekar vidare att hon kommer att sitta kvar tills dess att en efterträdare har utsetts.

– Jag står med rak rygg. Jag är övertygad om att det finns flera krafter som säger ifrån när anständighetens gräns passeras. Jag har gjort min del, jag vet att vi är fler som inte kommer låta hatet vinna. Politiken är en väldigt tuff bransch, fortsätter hon.

Annie Lööf har efter valet fått en hel del kritik internt – delvis för att man fick ett mycket dåligt resultat (6,7 procent) – men också för sin retorik och sin valstrategi.

– Jag vaknar upp nu till ett parti som är något helt annat än vad jag försökt att få det till att vara, säger centerpartisten Helena Lundgren från Vindeln och kallar valresultatet för ett ”fiasko”.

– Är Centerpartiet ett liberalt storstadsparti som gärna jobbar på vänstersidan i svensk politik? Då är det inte längre ett parti för oss som vill jobba med landsbygdsfrågor, fortsätter hon.

– Hon har haft en väldigt stark och målande retorik, och många har nu förknippat henne med S-blocket. Ska vi lyckas med någonting annat krävs det nog en ny partiledare, säger Tomas Zander, ordförande för C i Borgholms kommun.

Till slut blev pressen och kritiken för hård och under torsdagseftermiddagen meddelade Annie Lööf att hon inte kommer att bli kvar som partiledare. På sociala medier får Lööf stöd från många politiker.

Stödet kommer bland annat från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi som ser C-ledaren som en viktig förkämpe mot det förmenta ”hatet”.

Centerpartiets politiska motståndare är inte fullt lika upprörda över Annie Lööf och dennes avgång utan påpekar att hon länge hetsat mot och smutskastat invandringskritiker och nationalister och förespråkat en närmast helt gränslös massinvandring till Sverige.

Många hoppas nu också att Centerpartiet ändrar kurs och lämnar sin tydligt svenskfientliga politik bakom sig, även om man inte är allt för hoppfulla i detta avseende.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.