Bara i Örebro har antalet personer som Stadsmissionen skänker mat till ökat med 400 på ett par månader. Organisationen konstaterar att allt fler svenskar nu inte ens har råd att köpa nödvändiga basvaror eller äta sig mätta.
– För målgrupperna vi möter är drivmedel och el inte de största problemen, utan det är att mat och hushållsartiklar går upp i pris. Tittar vi på basvaror som pasta, ägg och blöjor så stiger det kraftigt och betydligt mer än vad inflationen ligger på överlag, säger Fredrik Karlsson, direktor på Stadsmissionen i Örebro.
I Stadsmissionens årliga rapport över fattigdomen i Sverige som släpptes idag, konstaterar man en kraftig ökning av enskilda och familjer som måste uppsöka organisationens matcentraler runt om i landet för att få mat på bordet – många av dem levde på existensminimum redan tidigare.
– Problemet är att försörjningsstödet inte hänger med i inflationstakten. Redan innan de senaste månadernas inflationschock låg stödet på en för låg nivå för att täcka det som familjerna behöver, berättar Karlsson.
– Tyvärr så ser vi att många får prioritera bort. Ibland äter sig föräldrarna inte mätta för att barnen ska få äta, och ibland skickas barn hungriga till skolan, för där får man lunch, men man skippar frukost. Det här får jättekonsekvenser, fortsätter han.
Han menar vidare att det svenska välfärdssystemet inte längre ”klarar att stödja de allra mest utsatta” och att försörjningsstödet som är tänkt att vara en temporär insats i själva verket ofta blir en permanent sådan – någonting som cementerar fattigdomen.
Magnus Karlsson, som forskat om fattigdom i Sverige, noterar också att matfattigdomen har blivit så utbredd i Sverige att många människor nu är helt beroende av donationer från frivilligorganisationer – trots att det egentligen är statens och kommunernas uppgift att täcka medborgarnas mest grundläggande behov.