Åklagare förstärker polisen

publicerad 16 mars 2017

Polisens utredningsverksamhet får förstärkning av åklagare, enligt det uppdrag som regeringen gav i februari. I några fall kommer åklagare att tillfälligt anställas inom Polismyndigheten.

Inom fyra av landets sju polisregioner (Syd, Väst, Bergslagen och Mitt) kommer åklagare att anställas som polisiära förundersökningsledare. Det handlar om ett tiotal åklagare och den sammanlagda tidsperioden blir minst sex månader per polisregion. Det visar den redovisning av uppdraget som myndigheterna på onsdagen lämnade till regeringen.

Åklagare kommer även att bistå

Förutom anställningar, kommer åklagare inom samtliga polisregioner att på olika sätt bistå i de brottsutredningar som leds av poliser. Exempelvis inrättas en särskild utredningsgrupp i Öst som består av en polisiär förundersökningsledare, cirka sex utredande poliser och en åklagarresurs. Denna grupp ska under sex månader arbeta av mängdbrottsärenden som ännu inte avgjorts inom ett av lokalpolisområdena i regionen.

Inom samtliga områden kommer särskilda utredningsgrupper att arbeta av äldre ärenden. Exempel på ärenden som ska utredas, redovisas och avslutas är bedrägerier, brott i nära relationer, våldtäkter samt vålds- och sexualbrott mot barn.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.