En okänd person har donerat en omfattande silverskatt från vikingatiden till länsstyrelsen i Jönköping.
Skatten är den största av sitt slag som någonsin påträffats i länet och består bland annat av ett mycket stort antal arabiska silvermynt.
”I Jönköpings län har endast ett jämförbart fynd gjorts tidigare och det var på 1800-talet i Forsheda i Värnamo kommun. Då hittade en jordbruksarbetare ett hundratal engelska och tyska silvermynt, samt ett arabiskt mynt och ett litet smycke. Den skatt som har kommit in nu är rikligare”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Utöver silvermynten består skatten av olika smycken, avklippta silverbitar och en amulettring, länsstyrelsen är dock kritisk till att skatten grävts fram på ett illegalt sätt för flera år sedan.
”Eftersom skatten är funnen genom metallsökning som genomförts utan tillstånd så har ingen arkeolog varit med vid framgrävandet. Det gör att mycket vetenskaplig information gått förlorad för alltid. Om man hittar fornfynd och själv försöker rengöra dem och sen låter dem ligga hemma i byrålådan förstörs de. Men det är trots allt bra att fyndet nu lämnats in”, fortsätter man.
Man betonar att det är viktigt att känna till vad som gäller för fornminnen och användning av metallsökare, samt att fornlämningar skyddas av Kulturmiljölagen och ska bevaras i marken fram tills dess att något måste byggas på platsen.
”Då krävs tillstånd från Länsstyrelsen för att göra ingrepp. Det krävs även tillstånd för att använda metallsökare, även på badstränder och den egna tomten. Om man påträffar ett fornfynd måste man omedelbart avbryta och kontakta Länsstyrelsen. Olaglig sökning polisanmäls”.
”Romersk vinskopa i miniatyr”
Några av silvermynten är försedda med hål för att kunna träs upp på remmar. Det finns också en halsring av flätat silver, ett hänge, delar av ringnålar, en amulettring och flera bitar silver som klippts sönder, troligen för att användas som betalmedel efter sin vikt.
”Hänget är litet, skålformat och försett med filigran- och granulering, det vill säga dekor av trådar och små kulor av silver. Det kan ha utformats för att likna en romersk vinskopa i miniatyr. En ringnål är ett dräktspänne, här finns inte ringen kvar utan bara delar av själva nålen och den är ornerad med trianglar, romber och punkter”.
”Amulettringen är stor som ett armband och har flera mindre ringar fästade vid sig. Amulettringar tros vara rituella föremål som deponerades i marken för att påverka framtiden positivt”, avslutar man.