Varning mot strålning i skolorna

publicerad 18 januari 2014

Samtliga tyska elever ska få smartphones och surfplattor om de nya tyska regeringspartierna (CDU och SPD) får som de vill. Den tyska miljö- och konsumentorganisationen Diagnose-Funk motsätter sig dessa planer, som de menar är vårdslösa och ansvarslösa.

Trots namnet är laptops olämpliga att ha i knät. Foto: Enokson/CC BY-NC-SA 2.0

De anser att det finns tillräckligt med kunskap om de skadliga ef­fekterna av digitala medier hos barn och ungdomar. Manfred Spitzer, neurolog, bekräftar detta med fakta från hjärnforskningen: ”Om det överhuvudtaget finns någon effekt är den negativ”.

Även farorna med strålningsbelastningen sopar man under mattan, trots att WHO inte utesluter smartphones och surfplattor som cancerframkallande i enlighet med den Europeiska Miljöagenturen som klassar dem som riskteknologi.

Ytterligare en aspekt tillkommer nu med tanke på den senaste tidens avlyssningsskandaler: varje elev skulle förses med ett övervakningsinstrument, skriver Diagnose-Funk på sin websida.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet. 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.