Folkhälsomyndigheten har ända sedan det första bekräftade fallet med coronaviruset i Sverige haft hållningen att samhället skall ta spridningen med ro och inte varit intresserade att vidta liknande skyddsåtgärder som våra grannländer. Statsepidemiologen Anders Tegnell är rent av upprörd över att några skolor valt att stänga för att skydda eleverna. Överläkare menar nu att Tegnells råd kan få katastrofala konsekvenser för hela samhället.
Den myndighet som störst inflytande rörande samhällets och vårdens riktlinjer för hela hanteringen av coronaviruset är Folkhälsomyndigheten som leds av bland andra statsepidemiologen Anders Tegnell.
Tegnell har ända sedan coronaviruset blev känt varit mycket återhållsam med råd och riktlinjer för att förhindra smittspridningen i Sverige. Myndigheten ville inledningsvis inte ställa in någon flygtrafik ifrån Iran trots det stora utbrottet i landet och väntade i flera dagar med att stoppa passagerarflyg ifrån norra Italien varifrån nästan samtliga bekräftade fall nu visat sig härröra från.
Nu har smittan fått fotfäste i Sverige och antalet bekräftade fall av coronasmittade ökar kraftigt i landet. Istället för att vidta åtgärder för att stävja spridningen går Tegnell istället ut och kritiserar de skolledningar som valt att stänga för att förhindra ytterligare spridning bland barn i Stockholmsområdet.
– Jag förstår inte detta. Jag var på möte med alla kommunchefer i går kväll och vi var överens om att det inte fanns någon anledning att hålla skolor stängda. Friskolorna lever dock sitt eget liv, säger han till SVT Nyheter.
Tegnell är mer bekymrad för hur mycket barnen skall hinna med i skolan än att förhindra någon spridning.
– Om ett barn blir sjukt startar man en smittspårning, kontaktar dem som träffat barnet och sedan hålls de hemma. Det finns just nu ingen anledning till att hålla skolorna stängda då det bara innebär att barnen halkar efter i sin utbildning och att föräldrar inte kan gå till sitt arbete, vilket kan påverka andra ifall man till exempel arbetar inom äldrevården.
Nu får Tegnell stenhård kritik för sina slappa råd.
Överläkaren Anders Jansson på Danderyds vänder sig kraftfullt mot Tegnells utspel och beskriver råden som “uppenbart livsfarliga”, i en debattartikel på Läkartidningen.
– Jag ifrågasätter Folkhälsomyndighetens råd att människor som är direkt hemkomna från extrema högriskområden som Iran eller norra Italien ska återgå direkt till arbetet och i övrigt vanliga aktiviteter, i synnerhet om de arbetar med människor som har hög risk att dö i en eventuell infektion.
Jansson hänvisar till Centers for Disease Control and Prevention (CDC), den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, som på sin hemsida skriver att “Viss spridning kan vara möjlig före människor visar symptom. Det har förekommit rapporter om detta med detta nya coronavirus, men det tros inte vara det huvudsakliga sätt på vilket viruset sprids.”.
Han refererar till Singapore där man har stor erfarenhet av skydd mot smittsamma sjukdomar och där alla, oavsett arbetsplats, som varit i ett riskområde att stanna hemma fjorton dagar från arbete/skola och bara lämna hemmet om det är nödvändigt.
– I Sverige har många kloka företag infört liknande rutiner som i Singapore. Det offentliga Sverige tycks dock följa Folkhälsomyndighetens påståenden som om de var huggna i sten utan att reflektera. Det var mycket illa att vi lät skolbarn gå tillbaka till skolan, men långt värre är att man inom hälso- och sjukvården tolkar Folkhälsomyndighetens budskap om icke-smittsamhet som en garanti för att det är ofarligt att låta personal som just återvänt från riskområden direkt återgå i arbete, oavsett om man arbetar på ett äldreboende, en kirurgavdelning eller inom intensivvården, fortsätter han.
Han menar att myndighetens råd nu kan få förödande konsekvenser.
– Folkhälsomyndighetens råd är fullständigt felaktiga. När det potentiella utfallet är katastrofalt måste man som myndighet undvika att ens ta mycket små risker. Kostnaden för att hålla det lilla antal vård- och omsorgspersonal som varit i riskområden hemma i två veckor är en extremt billig försäkring. Vi måste ändra detta. Senast i dag.