MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 15 januari 2025

onsdag 15 januari 2025

Strålsäkerhetsmyndigheten anlitade telekombolags PR-byrå

publicerad 1 maj 2021
– av Mona Nilsson

År 2003 avslöjades att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) anlitat pr-byrån KREAB för att bedriva en kampanj vars syfte var att få allmänheten, beslutsfattare och tjänstemän, politiker, journalister  att tro att det skulle saknas risker med strålning från trådlös teknik. Strålskyddsstiftelsen publicerar idag den offentliga handlingen från SSM som beskriver kampanjplanen och som fick arbetsnamnet “vaccinera mot myter”. De största telekombolagens pr-byrå lade upp riktlinjerna för vilka besked SSM skulle lämna gällande risker med strålning från trådlös teknik och vilka besked och slutsatser som SSM i sin tur skulle få tjänstemän och journalister att tro på.

Här är hela den offentliga handling, dnr 842/932/03 som Strålskyddsstiftelsen erhållit från Strålsäkerhetsmyndigheten gällande PR-kampanjen “vaccinera mot myter” från KREAB.

KREAB arbetade samtidigt bland annat för telekombolagen Ericsson och 3. I referenslistan i anbudet nämndes även Telia som tidigare uppdragsgivare. I den handling som KREAB lämnade till SSM (som då hette Strålskyddsinstitutet, SSI) skrev pr-byrån:

”Så länge journalister och allmänhet föds med de vanliga myterna som har sin grund i ”de svåra frågorna” kommer SSI ha svårt att ta initiativet. Erfarenheten är att myterna måste bemötas för att kunna stoppas”.

“Stoppa” och “avliva” myterna

Handlingen beskriver de åtgärder som KREAB ansåg att SSM (SSI) måste vidta för att stoppa alternativt “avliva” “myterna” om att det finns risker med strålning från trådlös teknik samt för att återupprätta förtroendet för myndigheten efter ett program i SVT (Uppdrag Granskning). SVT:s journalist hade ställt lite kritiska frågor till myndighetens vice Gd gällande dess hantering av frågan. KREAB skrev:

“Programmet resulterade i att SSI schavotterades offentligt och att trovärdigheten för myndigheten fick sig en allvarlig knäck. Det akuta problemet efter programmet sönderfaller för SSI:s del i två delar.

1. SSI behöver återvinna förtroendet genom att agera tydligare och fastare….Detta kräver en kommunikativ strategi som siktar på att SSI kan välja tid och plats.

2. SSI måste omedelbart täppa till de öppningar för spekulationer som “Uppdrag Granskning” gav de opinionsbildande grupperna. Även om programmet inte innehöll några felaktigheter så var formen vald så att tittarna bringas i osäkerhet och börjar fundera på vad som egentligen gäller. M a o debatten är inte avslutad.”

KREAB ansåg att det brådskade “om inte SSI fortsatt ska vara i underläge.”

PR-byrån föreslog att SSI behövde formulera två, högst tre budskap som genomgående skulle återkomma i all kommunikation internt och externt under en längre tid framöver. SSM skulle också se till att förankra budskapet hos övriga myndigheter så att SSM inte blir motsagt av ”aktörer med motsvarande avsändarlegitimitet”.

Planen var att SSM (då SSI) skulle “elitutbilda” journalister och tjänstemän:

”När basen för SSI:s budskap och kommunikation är lagd i och med att SSI har ett budskap att driva och kan svara på svåra frågor så rekommenderar vi SSI att ”elitutbilda”. Med ”elit” menar vi handläggande tjänstemän i kommuner och landsting, samt specialiserade journalister och journalister i länens lokalpress.”

KREAB författade svar till ”svåra frågor” som det var tänkt att myndigheten skulle upprepa vid all kontakt med media och beslutsfattare. De “svåra frågorna” var kritiska frågor som dök upp i media och de som myndigheter hade svårt att ge svar på. De var ”problemets kärna”. När väl de manipulativa svaren formulerats och upprepats med auktoritet från expertmyndigheten skulle kritiken upphöra var det tänkt.

De “svåra frågorna”

Vilka var de svåra frågor som telekombolagens PR-byrå hjälpte SSM att formulera? På sidorna 77-86 i den offentliga handlingen från SSM finns KREABs bidrag till frågor och svar som testades vid en “pilotutbildning” av tjänstemän från olika kommuner som SSM arrangerade den 25 juni 2003:

Ett exempel på en sådan ”svår fråga” var det faktum att onormalt många barn (fyra) vid en skola i Spanien med 60 basstationer i närheten (40 meters avstånd) fått cancer enbart inom loppet av ett år. Svaret från KREAB var:

”Även människor som bor i närheten av mobilmaster drabbas av cancer, även barn, det är tyvärr inget konstigt med det…Det är dock osannolikt, i praktiken uteslutet, att cancerfallen skulle bero på strålning från mobilbasstationer eftersom det inte finns några vetenskapliga belägg för hälsoeffekter som beror på elektromagnetiska fält vid mobiltelefoni”

I själva verket ansåg spanska cancerexperter att skolan i Spanien bekräftade att mobilstrålning orsakar cancer. Läkaren och epidemiologen Julio Ordax San José hävdade att det rör sig om ovanliga cancerformer som normalt uppträder mycket sporadiskt. När de uppträder grupperat i både tid och rum (s. k. kluster) bör man misstänka en gemensam, utlösande faktor. Han pekade på flera studier som tidigare visat på ökad risk för leukemi och lymfom efter exponering för radiofrekventa fält, bland annat en studie av Repacholi et al. 1997. Han befarade att skolan skulle utvecklas till ett experimentlaboratorium som visar vilka effekter strålning från mobilbasstationer i verkligheten har på barn.

Fakta är att upprepade undersökningar visat förhöjd risk för cancer i djurförsök och i studier av yrkesexponerade människor eller i undersökningar av människor boende i närheten av radio/TV-master. År 2016 vid ett seminarium hos SSM, redovisade Martin Röösli från SSM:s egen expertgrupp, att alla studier utom en, fram till år 2003 visat förhöjd risk för barnleukemi i närhet av radio/TV-master. Radio/TV-master sänder ut radiofrekvent strålning som SSM anser liknar den vid högre frekvenser som sänds ut från mobilbasstationer.

roosli_transmitters_ssm_0516green

Ett annat exempel på svar på svår fråga som KREAB författade och som testades vid “pilotutbildningen” var om det kunde förhålla sig på samma sätt med strålning som med neurosedyn, dvs att det först var ofarligt för att senare bli jättefarligt?

Svaret: “Exemplet är inte jämförbart. Det har bedrivits forskning om elektromagnetiska fält sedan mer än 50 år tillbaka. Hittills har man inte fått fram något vetenskapligt belägg att elektromagnetiska fält vid de frekvenser och nivåer som används vid mobiltelefoni utgör en hälsorisk”

Svaret är uppenbart falskt. Skadliga hälsoeffekter hade redovisats i den vetenskapliga litteraturen sedan 50 år tillbaka. De beskrevs redan på 1960 talet som “mikrovågssyndromet” eller “radiofrekvenssjukan”. Förhöjd risk för cancer hade visats i både djurförsök och i studier av yrkesexponerade och i studier av människor boende i närhet av radio/TV-master.

Exempelvis visade en studie år 1992 förhöjd förekomst av tumörer bland djur som långtidsexponerats för WiFi-liknande strålning (2,4 GHz) under längre tid. 1997 visades fördubblad förekomst av lymfom i ännu ett djurförsök. Under 1990-talet visades även att mikrovågsstrålning orsakar DNA-skador i djurförsök.

Vidare författade KREAB följande svar gällande frågor om de egna gränsvärdena (referensvärden):

“Våra gränsvärden för elektromagnetiska fält är satta med stor försiktighet och omsorg. Man kan förenklat säga att de är så försiktigt satta att försiktighetsprincipen från Miljöbalken redan är tillämpad.. Våra gränsvärden är satta till mindre än en 1/50-del av värdet där elektromagnetiska fält kan ge biologiska effekter (värme) och de har ännu större marginal till eventuella skadliga effekter. När marginalen är så stor och det inte finns vetenskapligt grundad misstanke om skadliga hälsoeffekter vid gränsvärdenas nivåer eller därunder så kan man inte tillämpa Försiktighetsprincipen”

Samarbetet med mobilindustrins PR-firma avslöjades efter ett granskningsarbete av Mona Nilsson och Marica Lindblad, i Aftonbladet i augusti 2003. I och med det måste det tvärt avbrytas. ”Det blev stopp i kampanjen”, förklarade dåvarande informationschefen på SSM, Britt Ekman för Mona Nilsson.

Att SSM samarbetade med Ericssons och 3:s PR-firma stärkte förstås inte bilden av en myndighet som utåt skulle ge sken av att vara oberoende från industrin och inte i praktiken var/är telekombolagens förlängda arm, som skyddar telekombolagens intressen, i stället för att skydda folket mot skadliga effekter av strålning, vilket myndigheten påstår.

Mel Gibson: ”Mina vänner botades från cancer med Ivermektin och Fenbendazol”

publicerad Igår 15:11
– av Redaktionen
Gibson har själv ett intresse för framsteg inom regenerativ medicin och stamcellsforskning.

I ett samtal på podcasten The Joe Rogan Experience berättade skådespelaren och regissören Mel Gibson om tre vänner som enligt honom hade cancer i fjärde stadiet men som nu är cancerfria.

– Jag har tre vänner, alla hade cancer i fjärde stadiet. Ingen av dem har det längre, sade Gibson. På frågan om vilka behandlingar som användes svarade han ”Ivermektin och Fenbendazol.

Dessa läkemedel är vanligen antiparasitära och används främst för att behandla infektioner hos människor och djur. Även om Gibson inte gick in på detaljer kring behandlingarna, betonade han att resultaten för hans vänner var anmärkningsvärda.

Gibson nämnde också sitt intresse för medicinska framsteg inom regenerativ medicin och stamcellsforskning, och uttryckte sin fascination för dessa områden och deras potential att förbättra människors hälsa.

Utöver diskussionen om hälsa reflekterade Gibson över förändringar i filmindustrin. Han kritiserade den ökade kommersialiseringen i Hollywood och framhöll sin önskan att arbeta med mer meningsfulla projekt.

– Jag vill arbeta med berättelser som engagerar och betyder något, sade Gibson och hänvisade till sina tidigare produktioner som exempel. Han nämnde också sina planer för en uppföljare till The Passion of the Christ och beskrev projektet som en av sina mest ambitiösa satsningar hittills.

Finsk cancerexpert: Sätt varningstexter på alkohol

publicerad 10 januari 2025
– av Sofie Persson
Flera experter vill att alkoholhaltiga drycker ska få varningstexter som liknar de som finns på cigarettpaket.

Alkohol orsakar årligen tusentals cancerfall, men få uppges ändå känna till sambandet. Den finska cancerexperten Eeva Ollila vill se varningstexter på alkoholhaltiga drycker för att öka medvetenheten och förbättra folkhälsan.

USA:s generalläkare, Vivek Murthy, har föreslagit att varningstexter för cancer ska införas på alkoholhaltiga drycker, liknande dem som redan finns på cigaretter. Han har utfärdat en så kallad ”stark rekommendation”, vilket är ovanligt och enligt myndigheter kräver omedelbar uppmärksamhet. Alkohol bidrar enligt Murthy till att omkring 100 000 personer insjuknar i cancer och att 20 000 dör av sjukdomen i USA varje år, rapporterar BBC.

Kopplingen mellan alkohol och cancer har länge oroat beslutsfattare inom EU, och det fanns en plan på att införa varningstexter på alkoholhaltiga drycker redan 2023. Planen genomfördes dock aldrig, då många politikers inställning i frågan förändrades när EU-valet 2024 närmade sig, enligt den tidigare finlandssvenska EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

Många av Europaparlamentarikerna hade en valkampanj framför sig och var mer oroliga för sitt eget mandat än för frågorna i parlamentet, säger han till finska statskanalen Yle.

Pekar på okunskap

Den finska cancerexperten Eeva Ollila, överläkare vid Cancerorganisationerna, anser att både Finland och EU bör driva frågan vidare.

I Finland förorsakar alkoholen 2 100 cancerfall per år. 500 av dem leder till döden. Det är anmärkningsvärt för hela folkhälsan, säger han till tidningen.

Ollila anser att krav på produktmärkning bör införas, där tre delar skulle ingå: risken för cancer, innehållet i drycken och mängden kalorier. Hon påpekar dessutom att ett stort problem är att många inte känner till att alkohol orsakar cancer – enligt forskning är det bara 20 till 40 procent av nordborna som känner till kopplingen.

Problemet är att folk inte känner till att alkohol förorsakar cancer. De borde ha rätt att veta vad de sätter i munnen, och hur det påverkar deras kropp, säger Ollila.

Danska studien: Komjölk nyttigare än växtbaserad

publicerad 3 januari 2025
– av Sofie Persson

Komjölk innehåller mer protein och essentiella aminosyror jämfört med växtbaserade alternativ, visar en dansk studie. Komjölk har dessutom en lägre sockerhalt.

I studien, som publicerats i Food Research International, har forskare från Köpenhamns universitet analyserat två typer av komjölk och tio typer av olika växtbaserade drycker som ska fungera som alternativ till vanlig mjölk. De växtbaserade dryckerna inkluderade sex havredrycker, en sojadryck, en risdryck, en mandeldryck och en dryck gjord på en blandning av soja, ris, mandel och havre.

Samtliga drycker i studien hade genomgått en ultrahög temperaturbehandling (UHT), där produkten värms upp tillräckligt för att döda alla bakterier. Denna metod gör att produkterna kan förvaras oöppnade i rumstemperatur. Komjölk genomgår dock ofta lågpastörisering, där den hettas upp vid lägre temperaturer. Eftersom växtbaserade drycker vanligtvis behandlas med UHT, valde forskarna att jämföra produkter med samma typ av värmebehandling.

Mer protein

Den testade komjölken innehöll 3,4 gram protein per liter, medan åtta av de tio undersökta växtbaserade dryckerna endast innehöll mellan 0,4 och 1,1 gram protein per liter.

Alla växtbaserade drycker hade också ett lägre innehåll av essentiella aminosyror jämfört med komjölk. Dessutom innehöll sju av tio växtbaserade drycker mer socker än komjölk.

Sammantaget innehåller växtbaserade drycker betydligt mindre protein och vissa av dem innehåller också mer socker än komjölk, säger Marianne Nissen Lund, professor vid institutionen för livsmedelsvetenskap och huvudförfattare till studien, till danska statskanalen DR.

När livsmedel som innehåller protein och socker utsätts för värme uppstår en kemisk reaktion som kallas maillardreaktionen eller maillardeffekten. Det är den som gör att nybakat bröd luktar gott eller att stekytan på en köttbit får extra smak, enligt forskarna. Samtidigt omvandlas några av de essentiella aminosyrorna i den processen.

På så sätt sker en tydlig förlust av näringsämnen, säger Nissen Lund.

Ingen bra näringskälla

Nissen Lund rekommenderar konsumenter att i allmänhet välja mindre processade produkter för att gynna både miljö och hälsa. Hon understryker dock att man inte bedömer växtbaserade mjölksubstitut som ohälsosamma, men betonar vikten av en balanserad kost.

Om man ser till att äta en balanserad kost är min bedömning att det inte är problematiskt att dricka de här växtbaserade dryckerna. Man ska bara inte tro att det är en källa till bra näring.

Svår graviditet kopplas till färre barn

publicerad 27 november 2024
– av Sofie Persson
Antalet födda barn i Sverige har minskat de senaste decennierna och forskarna betonar vikten av bättre övervakning och uppföljning inom mödravården.

Svenska kvinnor som drabbas av svåra komplikationer under sin första graviditet är mindre benägna att skaffa fler barn i framtiden, enligt en studie från Karolinska Institutet.

I studien, som publicerats i Jama, har forskare undersökt samband mellan svår sjuklighet hos förstföderskor och sannolikheten att de skaffar fler barn. Studien omfattade över en miljon kvinnor i Sverige som fick sitt första barn mellan 1999 och 2021.

Enligt studien drabbades 3,5 procent av kvinnorna av allvarliga komplikationer under sin graviditet. Av dessa var 12 procent mindre benägna att få fler barn till följd av komplikationerna.

Vi såg att sannolikheten att skaffa fler barn var betydligt lägre bland kvinnor som drabbats av svår sjukdom under sin första graviditet, förlossning eller första tiden efter förlossningen. Dessa händelser kan ofta påverka kvinnorna under lång tid framöver, både fysiskt och psykiskt, säger Neda Razaz, docent vid vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Föds färre barn

Kvinnor som drabbades av hjärtproblem, livmoderbristning eller allvarlig försämring i sitt psykiska tillstånd var minst benägna att få fler barn. Jämfört med kvinnor utan komplikationer valde dessa kvinnor att skaffa barn i hälften så stor utsträckning

Bland kvinnor som behövt respiratorvård eller drabbats av hjärnblödning i samband med sin första graviditet var 40 procent mindre benägna att skaffa fler barn. Även komplikationer som akut njursvikt, svår havandeskapsförgiftning och blodpropp kopplades till en minskad sannolikhet för ytterligare graviditeter.

Antalet födda barn i Sverige har minskat samtidigt som infertiliteten ökat under de senaste åren och forskarna betonar vikten av bättre övervakning och uppföljning inom mödravården.

Den kliniska uppföljningen av dessa kvinnor är mycket viktig och de behöver individanpassad rådgivning om eventuella framtida graviditeter, säger Eleni Tsamantioti, doktorand vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet. och en av forskarna bakom studien.