Coronarepressionen

Regeringens hälsorådgivare: Ansiktsmasker kan öka smittorisken

publicerad 13 oktober 2020

I allt fler länder har det blivit obligatoriskt att bära ansiktsmasker i vissa situationer, med motiveringen att dessa ska minska spridningen av coronaviruset. Den brittiska regeringens näst högste hälsorådgivare Jenny Harries menar dock att ansiktsmaskerna i själva verket kan skada betydligt mer än de hjälper och tvärtom medföra ökad risk för infektioner.

– För den genomsnittlige medborgaren som går ner för gatan så är det inte en bra idé att ha på sig en ansiktsmask i förhoppningen att undvika infektioner, konstaterar hon.

Försäljningen av ansiktsmasker har stigit till skyarna sedan pandemin inleddes och försäljare som Amazon och Boots började lagerföra produkterna innan viruset ens hade nått Storbritannien, men dess påstådda effektivitet är starkt ifrågasatt.
– Vad som tenderar att hända är att människor kommer att ha en mask, de kommer inte att ha på sig den hela tiden och de kommer att ta av sig masken när de kommer hem. De kommer att sätta den på en yta som de inte har rengjort eller så kommer de vara ute utan att ha tvättat händerna, ta en kopp kaffe någonstans och ta av masken och dra något över den.

Hon förklarar att det finns stora risker att bärare av ansiktsmasker i själva verket ”fångar in” viruset i masken och börjar andas in det – något som gör att det kan vara mer hälsomässigt riskabelt att ha på sig en ansiktsmask än att inte ha någon alls.

Även infektionsspecialisten Jake Dunning menar dock att vinsten av att bära ansiktsmask är mycket tveksam och att det finns få bevis som vittnar om att de verkligen skulle hjälpa i stor skala.

– Ansiktsmasker måste bäras ordentligt, bytas regelbundet, tas av och slängas på ett säkert sätt samt användas tillsammans med en god allmän hygien för att de ska kunna vara effektiva, konstaterar han.

Däremot anser Harries att sjukvårdsarbetare fortsatt bör följa de uppsatta riktlinjerna och ha på sig masker – men också rengöra dem noga och följa alla hygienprotokoll.

I Kina används över 200 miljoner ansiktsmasker per dag, något som fått tillverkarna att vägra låta sina anställda gå på semester och därtill höja lönerna för att kunna locka mer folk och intensifiera produktionen.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!