Hälsa

Regeringen begränsar läkemedelsuttag

Svenskar ska bara få ha medicin för tre månader hemma.

Från och med igår onsdag är alla läkemedelsuttag för mer än tre månaders behov förbjudna. Beslutet motiveras med att man vill förhindra att svenskarna hamstrar läkemedel under coronakrisen.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till TT att man sedan pandemins början har sett att efterfrågan på vissa läkemedel stigit kraftigt på apoteken runt om i landet, och att människor tagit ut hela årsförbrukningar av receptbelagd medicin.
– Fler har börjat handla betydligt mer än vad man just nu behöver. Man har hämtat ut hela sin årsranson även om man med det har fått betala själv, det är ett beteende man inte tidigare har sett.

Fram tills inatt har det funnits möjlighet för patienten att ta ut en hel årsförbrukning av receptbelagd medicin, men bara förbrukningen för de första tre månaderna har täckts av högkostnadsskyddet. Denna begränsning har inte hjälpt och många människor har ändå köpt på sig så mycket medicin som de kunnat.

När TT frågar Hallengren vad hon vill säga till de svenskar som är oroliga och som vill vara förebredda på en krissituation så menar hon att det inte är privatpersoner som ska ha den typen av beredskap hemma.

– Den beredskapen ska inte var och en ha hemma i ett lager. Apoteken ska se till att de har det på lagret, men det blir omöjligt om de ska lämna ut alla läkemedel på väldigt kort tid.

Från och med midnatt får svenskar alltså bara ta ut medicin för motsvarande 90 dagar. Saknas 90-dagarsförpackningar för en viss medicin så ska närmast motsvarande förpackning ges istället. Begränsningen omfattar också medicin för djur.

Carina Andersson Forsman, general på Läkemedelsverket vill dock poängtera att det inte råder någon akut brist på läkemedel i Sverige i dagsläget.

– I morse hade vi 14 restnoteringar relaterat till corona, men det berodde inte på brister utan på ökad efterfrågan. Vi har ingen brist. Det är ett viktigt budskap från mig.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!